Politika

Milanović pozvao predsjednika Irana da prizna Izrael i Kosovo

Ističući da je Hrvatska članica EU i NATO-a, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da to ne isključuje saradnju i razvijanje bilateralnih odnosa s trećim zemljama.

FOTO: URED PREDSJEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE / ANA MARIJA KATIĆ
FOTO: URED PREDSJEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE / ANA MARIJA KATIĆ

“Kada bi Iran priznao Izrael to bi pridonijelo smirivanju napetosti na Bliskom istoku”, rekao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović iranskom kolegi Ebrahimu Raisiju u ponedjeljak u New Yorku.

Dvojica čelnika sastala su se tokom zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih Naroda na inicijativu iranskog predsjednika, saopćio je Milanovićev ured.

Hrvatski predsjednik je rekao kako je za bolje razumijevanje među zemljama nužno imati razvijene kontakte i diplomatske odnose, a osobito je važno međusobno priznavanje i uvažavanje. Milanović se zanimao za razloge zbog kojih Iran nije priznao Izrael i sagovorniku prenio svoje uvjerenje kako bi priznavanje Izraela pridonijelo smirivanju napetosti na Bliskom istoku, ističući kako su Hrvatska i Izrael prijateljske zemlje koje blisko sarađuju, navodi se u saopćenju.

Ivo Puljić, ugledni novinar iz Washingotan objavio je kako je Milanović pozvao predsjednika Irana da prizna i Kosovo.

“Predsjednik Hrvatske Milanović sreo se u New Yorku s predsjednikom Irana Raisiem kojeg je pozvao da prizna Izrael i – Kosovo. Zanimljivo je da nisu razgovarali o vodećoj svjetskoj vijesti, razmjeni iransko-američkih zarobljenika i novim američkim sankcijama Iranu”, napisao je Puljić.

Prihvati notifikacije