Region

Milanović: Hrvatska je sigurna zemlja uz incidente koji se događaju po prirodi stvari

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u petak je u povodu Dana policije odlikovao 122 policijska službenika i tri policijske postaje.

FOTO: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI
FOTO: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Na svečanom prijemu u svome uredu naglasio je kako je Hrvatska sigurna zemlja, a istaknuo je rad policije na zaštiti granice, naročito prema BiH.

“Hrvatska je sigurna zemlja, to je uvijek bila. Bila je to u vrijeme rata, to je i danas, uz određene incidente koji se događaju po inerciji, po prirodi stvari. Mislim da stanjem u državi možemo biti zadovoljni, sigurnosnim stanjem, stanjem općeg kriminaliteta, sigurnosti na ulicama i sporednim ulicama naših gradova i velegradova kojima se naša djeca i unuci slobodno šeću”, rekao je Milanović, prenosi Index.hr.

Incidenata će biti i mora biti po nekakvoj statističkoj zakonitosti, a na nama je da što boljom i kvalitetnijom obukom i boljim plaćama policijski posao učinimo “što interesantnijim, privlačnijim i rigoroznijim na određeni način, jer on nije za svakoga”, dodao je.

Osvrnuvši se na policijski posao čuvanja granice, posebno prema BiH, predsjednik je naglasio da će policija imati njegovu podršku.

“Tu postoje problemi koje ne možete riješiti. Ne možemo ih riješiti uopće i u dogledno vrijeme ih nećemo moći na ovakav način riješiti. Imat ćete moju podršku u javnom prostoru kada vas napadaju da ste pregrubi i surovi, nehumani. Držite se zakona i temeljnih ljudskih, božjih pravila, onoga što radi dobar i odgovoran čovjek. Ispod toga ne idite”, poručio je Milanović policajcima.

“Nažalost, BiH slabo funkcionira u tom pogledu i broj migranata koji dolaze s jasnim ciljem da prijeđu granicu i uđu u šengenski prostor će samo rasti i broj koji ćete spriječiti će biti mali”, dodao je Milanović.

“To promijeniti ne možemo. Vidimo da susjedne države s punim pravom poduzimaju određene mjere koje su više mjere dojma nego stvarnog učinka jer se malo migranata na granici ukrcava u BMW i ide preko Bregane da bi ih tamo zaustavila slovenska policija u Brežicama. Ali oni to moraju raditi“, rekao je.

“Problem se može riješiti jedino u Sarajevu, ustvrdio je, razgovorom i dogovorom sa susjedima ili onako kako tvrdim cijelo vrijeme, a to se odbija kao zvučni val, da se BiH posebno tretira i da je se što prije integrira u EU. Jer ako bude išla po proceduri, po kojoj smo išli mi, u EU neće ući nikada, pa ni tada”, zaključio je Milanović.

Uz predsjednika Milanovića pri dodjeli odlikovanja bili su i potpredsjednik vlade, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Božinović je istaknuo kako mu je temeljem izvješća glavnog ravnatelja policije zadovoljstvo reći da je hrvatska policija u svim segmentima rada ostvarila rekordne rezultate. Dodao je da je po riješenosti kaznenih djela hrvatska policija u samom europskom vrhu.

Naveo je i činjenicu da je Hrvatska po svim istraživanjima, ne samo domaćim već i međunarodnim, jedna od najsigurnijih zemalja u Europi te je prepoznata kao sigurna turistička destinacija. To se vidi i po broju dolazaka gostiju, a u svemu tome svoje zasluge ima i hrvatska policija, rekao je.

Prihvati notifikacije