Svijet

Medvedev: Ovi moroni nas aktivno guraju prema trećem svjetskom ratu

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev sugerirao je da bi britanski vojnici zaduženi za obuku ukrajinskih vojnika u Ukrajini bili legitimne mete ruskih snaga, kao i njemačke tvornice koje proizvode projektile Taurus ako opskrbljuju Kijev.

FOTO: EPA/DMITRY ASTAKHOV
FOTO: EPA/DMITRY ASTAKHOV

Medvedev, koji je sad na dužnosti zamjenika predsjednika Vijeća za nacionalnu sigurnost Rusije i sve je ratoborniji i protuzapadni ruski političar, izjavio je da takvi koraci Zapada vode u treći svjetski rat.

U objavi na Telegramu, Medvedev je prvo usmjerio svoj bijes prema nedavno imenovanom britanskom ministru obrane Grantu Shappsu, koji je u novinskom intervjuu rekao da London želi rasporediti vojne instruktore u Ukrajinu, uz obuku ukrajinskih oružanih snaga u Britaniji ili drugim zapadnim zemljama kao do sada.

“Ovo će pretvoriti njihove instruktore u zakonitu metu naših oružanih snaga”, napisao je Medvedev na Telegramu. “Dobro shvaćajući da će biti nemilosrdno uništeni. I ne kao plaćenici, već upravo kao britanski NATO specijalci.”

Zatim se Medvedev usredotočio na Njemačku, osuđujući one koji žele da Berlin opskrbljuje Ukrajinu raketama Taurus koje bi mogle pogoditi ruski teritorij i pokušati ograničiti Moskvu da opskrbljuje svoje vojnike.

“Oni kažu da je to u skladu s međunarodnim pravom. Pa, u tom slučaju, udari na njemačke tvornice u kojima se proizvode te rakete također bi bili u potpunosti u skladu s međunarodnim pravom”, rekao je Medvedev.

“Ovi nas moroni aktivno guraju prema trećem svjetskom ratu”, rekao je Medvedev.

Shapps: Više obuke u UkrajiniPojačana britanska vojna obuka ukrajinskih vojnika mogla bi se preseliti u ratom razorenu zemlju prema planovima koje je otkrio novi ministar obrane Grant Shapps, prenosi agencija dpa u nedjelju.

Shapps je rekao da je razgovarao sa zapovjednicima vojske o premještanju “više obuke” u Ukrajinu i pozvao britanske obrambene tvrtke da uspostave proizvodnju u zemlji.

U razgovoru za novine The Sunday Telegraph, Shapps – koji je krajem kolovoza preuzeo portfelj obrane od Bena Wallacea – rekao je da je također razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim o pomoći Kraljevske mornarice u obrani komercijalnih brodova u Crnom moru, piše Hina.

Prihvati notifikacije