Većina domaćica navikla je da smjesu za palačinke razblažuje mlijekom ili običnom vodom. Upravo je mlijeko glavni krivac zbog kog palačinke mogu da postanu žilave, posebno kad se u smjesu stavi malo više brašna. S druge strane, ni razblaživanje tijesta običnom vodom ne daje dobre rezultate.
Majstori za pravljenje ove poslastice uvijek koriste kiselu vodu, a ovo je recept za palačinke koje uvijek uspjevaju, tanke su kao flis-papir i pritom se neće pokidati.
Sastojci:
5 jaja500 g brašna400 ml kisele vodekašičica šećeramalo soli
Priprema: Mikserom umutite jaja da zapjene, pa dodajte brašno i kiselu vodu i nastavite da mutite. Pred kraj mućenja dodajte šećer i so, dobro promiješajte i ostavite da smjesa odstoji desetak minuta.
Zagrijte ringlu, spustite tiganj bez ikakve masnoće i ostavite ga da tako odstoji na ringli tridesetak sekundi. Potom u tiganj sipajte malo ulja ili masti, kutlačom dodajte smjesu za palačinke, ravnomjerno je rasporedite po tiganju i pecite uobičajeno, prenosi Krstarica.
Stavite nadjev po želji i uživajte.