Zdravlje

Liječnici upozoravaju na opasni metal u hljebu, žitaricama i svakodnevnoj hrani

Francuski liječnici sve glasnije upozoravaju na zdravstvene posljedice nazočnosti ovog otrovnog metala u osnovnim prehrambenim namirnicama poput hljebu, žitarica i krumpira.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Kadmij, koji je klasificiran kao kancerogen za ljude, prirodno se nalazi u tlu i koristi se u proizvodnji fosfatnih gnojiva. Tako kroz poljoprivredne usjeve ulazi u prehrambeni lanac. Za većinu ljudi upravo je hrana glavni izvor izloženosti, iako ga sadrže i cigarete.

Sada francusko udruženje liječnika (URPS) upozorava na “nagli porast kontaminacije kod male djece” zbog prehrane, što bi moglo imati ozbiljne zdravstvene posljedice kako budu odrastala, prenosi Euronews.

“Taj metal jedan je od najtoksičnijih poznatih metala”, stoji u pismu liječnika upućenom francuskoj vladi, datiranom 2. lipnja.

Italija ima najviše prijava kadmijeve kontaminacije u Europskoj uniji

Kadmij se povezuje s rakom gušterače, pluća, prostate i bubrega, ali i s bolestima srca, problemima s plodnošću, oštećenjem bubrega, neurološkim poremećajima i bolestima kostiju.

Prema podacima francuske agencije za sigurnost hrane i okoliša (ANSES), 0.6 posto odraslih osoba unosi prekomjerne količine kadmija prehranom. No taj postotak raste na 14 posto kod djece od 3 do 17 godina, a kod djece mlađe od tri godine iznosi čak 36 posto.

Prema studiji iz 2023., između 2000. i 2022. godine Italija je imala najviše prijava kadmijeve kontaminacije u Europskoj uniji, a slijede Španjolska, Njemačka, Francuska i Poljska.

EU je zabranio fosfatna gnojiva koja sadrže više od 60 mg/kg kadmija, a neke zemlje uvele su još stroža ograničenja.

Pročitajte još

Međutim, Francuska, koja je najveći potrošač fosfatnih gnojiva u EU, još uvijek nije snizila dozvoljene granice, unatoč upozorenjima znanstvenika da sadašnji EU prag od 60 mg/kg nije dovoljan.

Traži se promjena jelovnika u školama

Liječnici pozivaju francusku vladu da pokrene informativne kampanje, promijeni jelovnike u školama, potiče konzumaciju organske hrane (koja sadrži niže razine kadmija) i prati razinu izloženosti među rizičnim skupinama pacijenata.

U pismu se navodi i primjer Sjedinjenih Američkih Država, gdje se razina kadmija smanjuje od 1960-ih godina zahvaljujući “učinkovitijem gospodarenju otpadnim muljem na poljoprivrednim površinama”.

Liječnici ističu da je važno odmah poduzeti mjere kako bi se smanjila izloženost ovom metalu jer bi mogle proći godine, pa čak i desetljeća, prije nego što se u potpunosti pokažu zdravstvene posljedice.

“Kadmij se zadržava i nakuplja u tijelu tijekom godina”, zaključuje se u pismu.