Region

Lajčak: Od Kosova i Srbije očekujemo da ispune obaveze, novo odlaganje je neprihvatljivo

Specijalni predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak istaknuo je nakon posjeta Beogradu i Prištini gdje je bio sa izaslanicima SAD-a, Francuske, Njemačke i Italije, da očekuju od Kosova i Srbije da u potpunosti ispune obaveze iz dijaloga o normalizaciji odnosa, kao i da tu činjenicu ne mijenjaju događaji od 24. septembra koje osuđuju.

FOTO: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS
FOTO: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS
Arhiva

Lajčak je u redovnoj objavi sinoć na Facebooku napisao da se upravo vratio sa zajedničkog posjeta Kosovu i Srbiji na kojoj je bio s glavnim vanjskopolitičkim i sigurnosnim savjetnicima Francuske, Njemačke i Italije kao i američkim izaslanikom za zapadni Balkan Gabrielom Escobarom, prenosi novinska agencija Beta.

Oni su, kako je napisao, u Prištini i Beogradu razgovarali s predsjednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom Albinom Kurtijem kako da se ide naprijed u normalizaciji odnosa i ostvari napredak u primjeni Sporazuma na putu prema normalizaciji.

Tema je bila i sigurnost na sjeveru Kosova, napisao je Lajčak i dodao da su istaknuli “obojici vođa da događaji od 24. rujna predstavljaju jasnu eskalaciju bez presedana što također demonstrira da su sada deeskalacija i normalizacija hitnije nego ikad”.

“Zajedno s našim partnerima ujedinjeni smo u osudi terorističkih napada i naglašavamo da svi počinitelji moraju biti privedeni pravdi i da očekujemo punu suradnju Srbije u tom smislu”, napisao je Lajčak.

Dodao je da događaji od 24. septembra (u selu Banjska na sjeveru Kosova), “ne mijenjaju činjenicu da su Kosovo i Srbija ušli u Sporazum o normalizaciji ranije ove godine”.

“U našim razgovorima prenijeli smo očekivanja da će Kosovo i Srbija u potpunosti ispuniti obaveze iz Dijaloga. Svako uvjetovanje ili odlaganje su neprihvatljivi”, ukazao je Lajčak.

Zahvalio je partnerima na posjetu i rekao da će “uskoro nastaviti razgovore”.

U subotu su međunarodni izaslanici posjetili Prištinu i Beograd. U delegaciji su bili specijalni predstavnici SAD-a i EU-a za zapadni Balkan Gabriel Escobar i Miroslav Lajčak, vanjskopolitički savjetnici predsjednika Francuske i kancelara Njemačke, Emmanuel Bonne i Jens Ploetner, i diplomatski savjetnik premijerke Italije Alessandro Cattaneo.

Oni su u Prištini razgovarali s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i zatim u Beogradu s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.

Lajčak je poslije razgovora u Beogradu izjavio da od Srbije i Kosova očekuje da počnu izvršavati svoje obaveze iz Ohridskog sporazuma, ali i svih prethodnih postignutih sporazuma.

Prihvati notifikacije