BiH

Lagumdžija u Rigi s predsjednikom Latvije Levitsom

U Rigi, Latvija, održana je treća sjednica NGIC (Nizami Ganjavi Međunarodnog Centra) Organizacionog odbora X Global Global Baku Foruma, koji će biti održan od 9. do 11. marta iduće godine pod nazivom “Izazovi današnjeg svijeta”, saopćeno je iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti.

FOTO: FONDACIJA DRUŠTVA ZAJEDNIČKIH VRIJEDNOSTI
FOTO: FONDACIJA DRUŠTVA ZAJEDNIČKIH VRIJEDNOSTI

Jedna od tema će biti posvećena euroatlantskim integracijama zapadnog Balkana kao odgovorom Evropske unije na paralelne krize koje ce obilježiti narednu godinu sigurnosne, ekonomske, energetske, zdravstvene i prehrambene.

Na sastanku sa predsjednikom Latvije Egilsom Levitsom, posebna pažnja je bila posvećna narednim koracima nakon ministarskog sastanka NATO-a u Bukureštu na kojem je bilo riječi i o Bosni i Hercegovini.

Tom prilikom je član Upravnog odbor NGIC-a Zlatko Lagumdžija posebno istakao važnost Međunarodnog krivičnog suda u Hagu kao bitnog faktora prevencije svakog narušavanja međunarodnog pravnog poretka i obaveza koje nastaju u slučaju agresije na suverene zemlje kao i na protivustavno narušavanje njihovog teritorijalnog integriteta.

Kao što se u Ukrajini danas brani međunarodno pravo, tako se i u Bosni i Hercegovini brani evropski mir kroz odbranu njenog suvereniteta i cjelovitosti uz ubrzanu integraciju u EU I NATO, navedeno je u saopćenju.

Prihvati notifikacije