BiH

Zlatko Lagumdžija dobio prestižno priznanje tokom 10. konferencije Boston Global Foruma

 Profesor Ekonomskog fakulteta Zlatko Lagumdžija dobitnik je prestižnog priznanja, tokom 10. godišnje Konferencije Boston Global Forum na Harvardu.

FOTO: ZLATKO LAGUMDŽIJA FACEBOOK
FOTO: ZLATKO LAGUMDŽIJA FACEBOOK

Na Harvard University održana je Boston Global Forum (BGF) 10. godišnja Konferencija pod nazivom “Kreiranje ere globalnog prosvjetljenja“ (Creating an Age of Global Enlightenment), u organizaciji Svjetskog društva za vještačku inteligenciju (Artificial Intelligence World Society AIWS) i BGFa.

Zlatko Lagumdžija, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, zajedno s vodećim istraživačima i profesorima iz domena vještačke inteligencije i njene primjene sa Harvard, MIT i Stenford univerziteta, bio je jedan od uvodničara na toj dvodnevnoj konferenciji.

FOTO:
FOTO:

Povodom desete objetnice Boston Global Foruma guverner Michael Dukakis, predsjednik BGF i bivši kandidat za predsjednika SAD, i Thomas Peterson profesor Harvard Kennedy School, član Upravnog odbora BGF i direktor Instituta za liderstvo i inovativnost, uz prigodno obraćanje su odali počast i priznanje za izuzetan doprinos dr. Zlatku Lagumdžiji kao jednom od vodećih autora Boston Global Foruma i Svjetskog društva za vještačku inteligenciju.

Tim povodom dr. Lagumdžija, koautor “Društvenog dogovora za eru vjestačke inteligencije” (Social Contract for the AI Age) i knjige ”Preoblikovanje svijeta – era globalnog prosvjetljenja” (Remaking the World – Toward an Age of Global Enlightenment), održao je uvodno izlaganje o temi “Manifest – Aktivnost Svjetskog društva za vjestačku inteligenciju u kreiranju ere globalnog prosvjetljenja” (Manifesto – AIWS Actions to create an Age of Global Enlightenment). 

Društveni dogovor za eru vještačke inteligencije i knjiga Preoblikovanje svijeta su nastali kao rezultat serije skupova pod okriljem Svjetskog društva za vjestačku inteligenciju (AIWS) tokom protekle dvije godine u kojima je dr Lagumdžija dao autorski doprinos sa kolegama sa Harvarda, MIT i BGF među kojima su i vint cerf poznat kao “otac interneta” i Edward Feingenbaum, “otac ekspertnih sistema” – saopćio je Ured za odnose s javnošću Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Prihvati notifikacije