BiH

Lagumdžija: Evropa da bi bila kredibilna mora znati šta se dešava na zapadnom Balkanu

Cilj ovog skupa je da razgovaramo o izazovima koji se danas dešavaju bez kuknjava o tome kako smo do ovoga došli i da vidimo kako strahove s kojima smo suočeni možemo pretvoriti u nade da može biti bolje, kazao je predsjednik Fondacije društva zajedničkih vrijednosti Zlatko Lagumdžija na Global Baku Forum, godišnjem međunarodnom skupu koji se održava u glavnom gradu Azerbejdžana.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Lagumdžija je kazao da su ove godine organizatori odlučili da jedan od panela posvete zapadnom Balkanu u Evropi, javlja izvještač Fene iz Bakua.

“Ako Evropa želi da parira drugim velikim igračima u svijetu poput Amerike, Kine, pa i u nekim segmentima Rusije, ona mora biti mnogo snažnija i jedinstvenija. Evropa je najveći mirovni projekat u posljednjih nekoliko decenija i jaka je onoliko koliko je širila svoje vrijednosti i institucije. Da bi stekla kredibilitet, ona mora pokazati da zna šta se dešava u njenom dvorištu, a to smo mi “, kazao je Lagumdžija za Fenu.

Napomenuo je da je struktura panela takva da su panelisti zvaničnici i donosioci odluka “ili iz nedovršene ili iz tek napravljene Evropske unije”, kao što su bivši predsjednici Bugarske, Češke i Hrvatske.

“Želim da napomenem da Global Baku Forum sada prerasta u svojevrsni Davos u geopolitičkom smislu gdje imamo puno razgovora, ali se dosta toga dešava i iza kulisa, potpisuju se sporazumi, dogovaraju partnerstva i slično”, kazao je Lagumdžija.

Global Baku Forum okuplja stručnjake, lidera i donosioce odluka iz različitih oblasti, uključujući politiku, ekonomiju, društvo, kulturu, nauku i tehnologiju. Cilj foruma, koji organizuje Nizam Ganjavi International Center, predstavlja promovisanje dijaloga, saradnje i rješavanje globalnih izazova.

Prihvati notifikacije