Region

Kurti u Skupštini Kosova: Evropski plan štetan po Kosovo zato ga Vučić nije potpisao

Premijer Kosova Albin Kurti je kazao da Srbija nije stavila potpis jer ne želi da mu da formu međunarodno obavezujućeg sporazuma

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

PRIŠTINA (AA) Premijer Kosova Albin Kurti odazvao se danas pozivu poslanika opozicije u Skupštini Kosova da učestvuje na debati o dijalogu i evropskom planu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, nakon sastanka održanog 27. februara u Briselu, javlja Anadolija.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (LDK) Lumir Abdixhiku, koji je govorio u ime opozicije, optužio je premijera Kurtija da je od javnosti sakrio deo evropskog plana koji se odnosi na prevazilaženje nasleđa prošlosti, te da se ovim sporazumom neprejudicira status Kosova.

“U jednoj jedinoj formulaciji ovaj premijer izjednjačava nepriznavanje od Srbije sa samim činom proglašenja nezavisnosti. Ova formulacija u preambuli (sporazuma) u vezi statusa najveći je ustupak koji je napravljen ikada u procesu dijaloga”, kazao je Abdixhiku. Time je, kako on tvrdi, naneta istorijska šteta Kosovu.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Abdixhiku je kritikovao Kurtija zbog toga što se saglasio sa delom evropskog plana, koji se odnosi na srpsku zajednicu kojim se prevazilazi sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom. Kazao je da njegova partija sporazum o Zajednici smatra zakonskom obavezom, ali da se članovima 7 i 10 evropskog plana obezbeđuje samouprava za Srbe na Kosovu i visok nivo zaštite za Srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu i sve to na potpuno monoetničkoj bazi.

I predsednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi smatra da je loše što se evropskim planom ne priznaje status Kosova, čime se onemogućuje članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri rekao je da njegova partija podržava sporazum Kosova i Srbije prema evropskom predlogu, ali je upozorio premijera da bude oprezan u pogledu članova 7 i 10, koji se odnose na srpsku zajednicu.

Odgovarajući na kritiku da je plan štetan po Kosovo, premijer Kurti je ironično kazao da ga zato Vučić nije potpisao. Dalje je kazao da je odbijanjem da potpiše sporazum, Srbija pokazala da ne želi da mu da formu međunarodno obavezujućeg sporazuma. Premijer je istakao da se o planu implementacije ovog sporazuma tek treba pregovarati.

“Sporazum je važan korak u regulisanju odnosa Kosova i Srbije, govori o ravnopravnosti, poštovanju teritorijalnog integriteta, nezavisnosti i odustajanju od prepreka za članstvo u međunarodnim organizacijama, kao i razmeni diplomatskih misija, priznavanju državnih simbola, pasoša”, kazao je premijer.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Istakao je da nikada neće prihvatiti nešto što je protiv Ustava Kosova. Potvrdio je da se član 10 odnosi na Zajednicu opština sa srpskom većinom, dok član 7 govori o srpskoj zajednici, ali ne o autonomiji. Takođe je naveo da se planom predviđa pregovaranje o statusu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i njenim posebnim pravima.

Nakon oko dva sata debate premijer Kurti je zbog drugih obaveza morao da napusti Skupštinu, ali je pozvao poslanike da nastave večeras u 22 sata.

Prihvati notifikacije