Region

Kurti poručio Srbiji: Na agresiju ćemo odgovoriti svom snagom

Kosovski premijer Albin Kurti reagirao je nakon napete situacije koja se stvorila na graničnim prijelazima Brnjak i Jarinje na sjeveru Kosova. Kurti je na Facebooku poručio da Kosovo ne želi sukobe, već napredak i mir.

FOTO: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
FOTO: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

No, kako kaže Kurti, Kosovo će na agresiju odgovoriti svom snagom. Kurti je na Facebooku napisao da će to, ako ove akcije EU i SAD ne osude, biti stimulans službenom Beogradu da dodatno potakne destabilizaciju Kosova.

“Zločinci i rusofili će propasti, Kosovo će pobijediti”

“Srbija već nekoliko dana prijeti Кosovu agresijom. Predsjednik i premijerka Srbije pozivaju na povratak hiljadu vojnika kaže pozivajući se na Rezoluciju 1244 UN. Žele dvostruki broj koraka unazad.

Prvi je povratak u vrijeme Slobodana Miloševića i rata. Drugi je da se pitanje Кosova vrati u UN i što dalje od EU. Кao odgovor na prijedlog EU koji podržavaju Francuska, Nemačka i SAD, žele povratak u UN gdje se nalazi veto Rusije i Кine.

“Svako neosuđivanje ovog orkestriranog nasilja EU i SAD ohrabrit će Beograd na dalje poticanje na destabilizaciju. Zločinci i rusofili će propasti. Кosovo će pobijediti. Kosovo je evropska, demokratska i proamerička država, a Srbija je svojim liderima autokratska, proazijska i ratnohuškačka”, napisao je Kurti na Facebooku.

“Ilegalne barikade maskiranih kriminalaca na sjeveru Kosova se moraju odmah ukloniti”

“Sada kada ni tablice ni datum izbora ne mogu poslužiti kao izgovor, razotkrivene su srbijanske ilegalne strukture pretvorene u kriminalne grupe u svojoj žeđi za vatrom i krvlju,” konstatirao je kosovski premijer.

Kurti je na kraju objave na Facebooku naveo da je ministar unutarnjih poslova Kosova u kontaktu sa šefom KFOR-a i da se “ilegalne barikade maskiranih kriminalaca na sjeveru Kosova moraju odmah ukloniti”.

Jučer je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će od KFOR-a tražiti dozvolu da se srbijanska policija i vojska rasporede na Kosovu.

Prihvati notifikacije