Region

Kurti: Zbog "gorkog iskustva" iz BiH nećemo dopustiti formiranje Zajednice srpskih opština

Kosovski premijer Albin Kurti kazao je da zbog "gorkog iskustva" iz Bosne i Hercegovine neće dopustiti formiranje Zajednice srpskih opština jer Priština ne želi da Srbija "kopira model" Republike Srpske.

FOTO: EPA-EFE/KIYOSHI OTA / POOL
FOTO: EPA-EFE/KIYOSHI OTA / POOL

“Za normalizaciju odnosa trebamo imati međusobno priznanje u središtu dogovora. Ako Beograd kaže da se to neće dogoditi, onda su oni protiv dogovora. Kosovo neće dozvoliti Republiku Srpsku unutar Kosova i znamo veoma dobro da je to Srbija želi. Imamo gorko iskustvo iz BiH i veoma smo pažljivi kako Srbija ne bi kopirala taj model na Kosovu”, rekao je Kurti u intervjuu za N1 BH.

Pročitajte još

Prema njegovim riječima, Beograd bi želio da Kosovo ne bude država nego želi Zajednicu srpskih opština koja bi bila neka država Srbije unutar Kosova.

“Njihov cilj je destruktivan, oni ne žele ništa za kosovske Srbe nego žele nešto protiv nas”, smatra kosovski premijer Albin Kurti.

Tim povodom ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je kako bi izjave kosovskog premijera Kurtija trebale više brinuti međunarodnu zajednicu nego Beograd.

Prema njegovim riječima, jučerašnja vizna liberalizacija za Kosovo loša je poruka za Beograd jer se “Priština za svoju nekonstruktivnost i jednostrane poteze stalno nagrađuje, dok se prijeti onima koji su korektni kao Srbija”.

Pročitajte još

“Za nas je to veoma loša poruka jer se time pokazuje da su dvostruki standardi veoma prisutni”, rekao je Dačić u izjavi Radioteleviziju Srbije te dodao kako Srbija ne može spriječiti apliciranje Prištine za članstvo za status kandidata u Europskoj uniji.

“Mi nismo članovi EU, države članice glasuju za to. Njih pet ne priznaju Kosovo, a Mađarska, koja priznaje Kosovo, rekla je da neće glasovati za prijem Kosova”, istaknuo je Dačić.

Prihvati notifikacije