Region

Kurti: Ne mogu se izbjeći sporazumi koje su sa Srbijom postigle prethodne vlade Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti danas je pred zastupnicima u Skupštini Kosova poručio da se ne mogu izbjeći sporazumi koje su prethodne vlade postigle sa Srbijom.

FOTO: ERMAL META/EPA
FOTO: ERMAL META/EPA

On je tokom podnošenja izvještaja u Skupštini govorio o Sporazumu Kosova i Srbije za normalizaciju odnosa i Aneks dogovora za njegovu provedbu.

Sporazum, kako je ranije predviđano, uključuje realizaciju svih do sada postignutih sporazuma u okviru dijaloga, uključujući onaj o Zajednici opština sa srpskom većinom.

Jasno je da se Kurti oštro protivio ovim sporazumima dok je bio u opoziciji.

“Naši saveznici podsjećaju da su postignuti dogovori trajne obaveze, bez obzira da li se vlade mijenjaju. Ako želimo da budemo tretirani kao država i da budemo priznati kao takva, ne mogu da izbjegnem obaveze iz međunarodnih ugovora koje zaključujemo”, naveo je.

Podvukao je da će se pobrinuti da se formiranjem Zajednice ne formira treći nivo vlasti na Kosovu.

“Sve ćemo razmotriti iz ugla našeg Ustava, naših Zakona”, rekao je on.

Zajednica je dogovorena 2013. godine u okviru dijaloga Kosova i Srbije, dok su dvije godine kasnije usaglašeni principi na osnovu kojih bi ona trebala da bude osnovana.

U međuvremenu je Ustavni sud Kosova 2015. godine utvrdio da neki od tih principa nisu u skladu sa zakonima, ali je zaključeno da mogu biti usaglašeni.

Zajednica bi, prema Briselskom sporazumu, trebala da ima punu nadležnost u pojedinim oblastima poput obrazovanja, zdravstva, ruralnog razvoja, prostornog planiranja.

Predviđeno je da ima svog predsjednika, Skupštinu i budžet.

U Sporazumu o normalizaciji odnosa se Zajednica opština sa srpskom većinom ne pominje eksplicitno već u vidu “uspostavljanja određenog nivoa samomenadžiranja” za srpsku zajednicu.

Prihvati notifikacije