Region

Vučić i Kurti danas u Briselu, očekuje se potpisivanje sporazuma o Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti danas će u Briselu nastaviti dijalog pod okriljem Evropske unije, a glavna tema sastanka biće Prijedlog EU o normalizaciji odnosa, poznat i kao francusko-njemački plan.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Šef evropske diplomatije Joseph Borell i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak prvo će, odvojeno razgovarati sa Vučićem i Kurtijem, nakon čega će uslijediti zajednički sastanak.

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) najavila je i da će se Borell obratiti javnosti po završetku zajedničkog sastanka.

Zvaničnici u Briselu, upućeni u dijalog, rekli su novinarima iza zatvorenih vrata da EU i SAD očekuju da Vučić i Kurti danas prihvate prijedlog EU kao polazište za cjelovitu, pravno obavezujuću normalizaciju odnosa dvije strane, i da počnu da razrađuju načine njegove primjene u roku od nekoliko mjeseci, uz istovremeno neizostavno formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Vučić je više puta rekao da ne smije da objavi sadržaj Prijedloga EU, ali je potvrdio medijske navode da tačka četiri predviđa da se Srbija ne protivi ulasku Kosova ni u jednu međunarodnu organizaciju.

I Vučić i Kurti su uoči sastanka primili zajedničko pismo predsjednika Francuske Emmanuela Macronea, njemačkog kancelara Olafa Scholza i premijerke Italije Giorgie Meloni.

Vučićev kabinet nije objavio sadržaj pisma. U pismu Kurtiju, prema saopštenju vlade u Prištini, lideri tri vodeće zemlje EU izrazili su uvjerenje da je prihvatanje i sprovođenje prijedloga EU od fundamentalnog značaja za opštu dobrobit građana, mir i prosperitetni razvoj regiona i evropsku perspektivu Kosova.

Prihvati notifikacije