Region

Kurti: Ovo je šest uslova za dobijanje Zajednice srpskih opština

Premijer Kosova Albin Kurti iznio je danas na sjednici skupštine u Prištini šest uslova za formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO).

FOTO: ERMAL META/EPA
FOTO: ERMAL META/EPA

Prema Kurtijevim riječima, Udruga, kako on naziva ZSO, mora biti u skladu s kosovskim ustavom i zakonima, prenose kosovski mediji.

Drugi uslov koji je naveo Kurti je da ZSO ne može biti jednonacionalna, da mora promijeniti naziv i služiti samo za horizontalnu saradnju općina, a treći je da prava nacionalnih manjina i relevantni zaštitni mehanizmi trebaju ojačati načelo reciprociteta između dvije države, te voditi računa o evropskim standardima i modelima.

Kurti dalje kaže da se prije uspostavljanja ZSO moraju zatvoriti “ilegalne strukture Srbije na sjeveru” i predati svo ilegalno oružje.

Peti uslov koji je naveo Kurti je da je ZSO dio konačnog sporazuma i da se provodi nakon, kako kaže, “međusobnog priznanja”.

Šesti Kurtijev uslov je da predsjednik Srbije povuče pisma upućena najvišim dužnosnicima pet država članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova, u kojima traži da te države ne prihvate zahtjev Prištine za članstvo u EU.

Prihvati notifikacije