Ako niste vješti u kuhinji, verovatno mislite da nije neka velika filozofija skuhati krompir. Možda nije, ali takođe nije ni jednostavno kao što izgleda. Važno je da krompir ne ostane živ unutra, ali i da se ne raskuha, kao i da bude ukusan. Za najukusnije jelo od krompira, kuhari primJenjuju jedan trik. Oni dodaju sirće.
Kada kuhate krompir, recimo, za pire, sve što treba da uradite jeste da poslije 15 minuta kuhanja krompira dodate so i malo sirćeta. Krompir kuhajte oko pola sata.
Sirće pomaže krompiru da formira tanku kožicu spolja koja omogućava da zadrži oblik, odnosno da se ne raspadne. Možete da koristite bilo koje sirće, svejedno da li je alkoholno ili jabukovo, mada jabukovo može dati drugačiji miris jelu, pa je bolje da dodate alkoholno sirće. Sa sirćetom nemojte da pretjerujete da jelo ne bi bilo kiselo. Dovoljno je da stavite jednu kašičicu na 5 krompira, piše alo.rs.