Kultura

Kuća dobrih tonova mjesto druženja i razmjene znanja i iskustava mladih iz regije Srebrenica

Osnovana prije 12 godina na načelima multietičnosti...

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Osnovana prije 12 godina na načelima multietičnosti, “Kuća dobrih tonova“ djeci i mladima u regiji Srebrenice nudi umjetničke, kulturne, zabavne i edukativne programe, a od početka osnivanja dosad u njihovim programima učestvovalo je više od 1.500 djece i mladih iz Srebrenice, Bratunca, Potočara i Skelana.

Cilj osnivanja Kuće dobrih tonova je da pruži djeci i mladima iz regije Srebrenica pristup kvalitetnim edukativnim, kulturnim i zabavnim sadržajima, te stvaranje prostora gdje se svi, bez obzira na etničku, socijalnu, religijsku i svaku drugu pripadnost, mogu osjećati dobro, družeći se i dijeleći iskustva, znanje i radost.

Naš program u potpunosti je besplatan za djecu, počevši od svih aktivnosti koje nudimo te prevoza za djecu iz udaljenih mjesta, a svakodnevno se u Kući dobrih tonova za djecu spremaju i obroci – naglašava Porić.

Imaju podršku svih nivoa vlasti, a finansiraju se putem različitih projekata. Imamo izuzetno dobru saradnju sa svim nivoima lokalne vlasti, kao i predstavnicima javnih ustanova i ostalih nevladinih organizacija. Od ove godine uvršteni smo u budžet opštine Srebrenica gdje je na godišnjem nivou u planu simbolična podrška u iznosu od 5.000 KM – ističe on.

U Kući dobrih tonova razvijaju, kako je podvukao, socijalne identitete, uče mlade biti dio grupe i funkcionirati samostalno, stiču vještine kako da žive najbolje verzije sebe i daju najbolje od sebe zajednici i od zajednice uzimaju ono što će pomoći da se razvijaju na najbolji način.

Taođer, redovno se sastaju s roditeljima, pitaju ih šta je njihovoj djeci potrebno i koja znanja i vještine kod njih treba razvijati.

Kuća dobrih tonova raspolaže prostorom od ukupno 800 m2, gdje radi deset uposlenika, a aktivnosti se provode u šest različitih programa.

U toj ustanovi su na raspolaganju i apartmani za goste u kojima može boraviti ukupno 12 osoba. Apartmane nude gostima Kuće, prijateljima i onima koji u Srebrenicu dolaze kako bi učestvovali u kreiranju boljeg društvenog ambijenta za sve njene građane. Našim studentima su na raspolaganju i moderno opremljeni Multimedijalni centar i biblioteka. Centar im je na raspolaganju svakodnevno, bez obzira da li u njemu vrijeme provodili čitajući, educirajući se, prateći radionice koje im organizujemo ili radeći svoja privatna istraživanja – projekte koji su dio njihovih interesa ili školskih aktivnosti. U biblioteci smo, zahvaljujući donacijama i volonterskim akcijama naših korisnika, skupili hiljade naslova među kojima svi građani mogu pronaći nešto za sebe – navodi Porić.

Izuzetno su zadovoljni dosadašnjim realiziranim planovima i aktivnostima, a ove godine su imali koncerte u Nišu i Stocu, učestvovali su i na festivalu u Bihaću. Imali su i mnoštvo posjeta i mini koncerata u sklopu Kuće dobrih tonova, a sam odziv i napredak djece pokazuje da to što rade itekako ima vidljivih rezultata.

Kuća dobrih tonova, kako je u razgovoru za Fenu rekao umjetnički direktori Ismar Porić, nudi različite sadržaje raspoređene u šest programa: muzika, edukacija, community engagement, lifestyle, volonterizam, film i književnost.

Aktivnosti uključuju razvoj horskih i instrumentalnih ansambala, edukativne radionice kritičkog mišljenja i medijske pismenosti, časove njemačkog jezika, putovanja te organizovanje filmskih projekcija i književnih susreta za djecu i omladinu.

Prihvati notifikacije