Region

Kovačevski: Narod Ukrajine zaslužuje mir i rat mora stati

Makedonski premijer Dimitar Kovačevski kazao je u četvrtak da je "ključno sigurnosno pitanje za našu regiju i šire, središnji prioritet predsjedavanja njegove zemlje bilo i ostaje podrška Ukrajini i njenom narodu kroz dimenzije OESS-a".

FOTO: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
FOTO: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Narod Ukrajine zaslužuje mir i rat mora stati. Postizanje pravednog i održivog mira ostaje imperativ. Ovaj rat produžava potkopavati i temelje OESS-a”, rekao je premijer Sjeverne Makedonije nakon otvaranja godišnjeg sastanka ministara vanjskih poslova OESS-a u četvrtak u Skopju a koji je podijelio države članice zbog dolaska ruskog ministra Sergeja Lavrova.

Kako je istaknuo Kovačevski, “vojna agresija Rusije na Ukrajinu predstavlja akt flagrantnog kršenja povelje UN, načela i zalaganja OESS-a, kao i osnovnih premisa međunarodnog prava, ali prije svega vrijednosti humanosti”.

Kovačevski je uoči današnjeg sastanaka ministara vanjskih poslova OESS-a kazao kako svaka zemlja na svoj način šalje poruku o ratu u Ukrajini i neopravdanosti ruske agresije te dodao kako je Sjeverna Makedonija predsjedavala Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju u najtežim trenucima.

“Trebamo biti svjesni da svaka zemlja na svoj način šalje poruku o ratu u Ukrajini i neopravdanosti ove agresije. Isto ću učiniti i u prvom obraćanju sadiocima samita”, rekao je Kovačevski uoči današnjeg sastanaka u Skopju na kojem baltičke države i Ukrajina ne žele sudjelovati zbog najavljenog dolaska ruskog ministra Lavrova i pozivaju i druge da to učine.

Kako možete razgovarati s agresorom koji čini genocid, otvorenu agresiju protiv druge države članice Ukrajine?”, rekao je estonski ministar vanjskih poslova Margus Tsahkna novinarima na sastanku s kolegama iz drugih država članica NATO-a.

No Kovačevski ističe značaj održavanja današnjeg sastanka u Skopju, te dodaje da “ako je OESS pomogao Makedoniji prije 30 godina, danas je Sjeverna Makedonija pomogla OESS-u da bude najveća regionalna organizacija u Europi“.

Prema njegovim riječima, Sjeverna Makedonija je predsjedavala OESS-om u najtežim trenucima kada je, kako kaže, svijet bio suočen s ruskom agresijom na Ukrajinu, prenosi Radiotelevizija Srbije.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) nasljednik je organizacije osnovane u hladnom ratu kao foruma za suradnju Sovjetskog Saveza i zapadnih sila, ali je sada uglavnom paralizirana jer Rusija koristi pravo veta. Misije na terenu na Balkanu i u središnjoj Aziji se ipak provode, podsjeća Hina.

Prihvati notifikacije