BiH

Komšić: Vladavina prava u kojoj će individualna prava biti u potpunosti zaštićena put je kojim BiH treba da se kreće

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se sa zastupnikom i izvjestiteljem CDU-a u Bundestagu za Bosnu i Hercegovinu Peterom Beyerom.

FOTO: AA / ARHIV
FOTO: AA / ARHIV

Kako je saopšteno iz Predsjedništva BiH, razgovarali su o aktuelnoj unutrašnjoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini u kontekstu navodnih prijedloga Ureda visokog predstavnika Christiana Schmidta za izmjene Izbornog zakona, koji su se pojavili u javnosti, te o održavanju općih izbora u oktobru ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je naglasio da su prihvatljive izmjene Ustava i Izbornog zakona ukoliko će biti u skladu sa presudama koje se vode pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu i koje su sadržane u 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Smatra da je svaka izmjena Ustava i Izbornog zakona suprotna navedenim principima, diskriminatorna i nedemokratska i da će prouzrokovati veću destabilizaciju u BiH.

“Vladavina prava u kojoj će individualna prava biti u potpunosti zaštićena je put kojim Bosna i Hercegovina treba da se kreće, jer bi sve suprotno izazvalo još veće etničke podjele i egzodus stanovništva iz naše zemlje”, smatra Komšić.

Teme razgovora bile su i euroatlantska perspektiva Bosne i Hercegovine i drugih zemalja zapadnog Balkana i uloga Njemačke u tom procesu.

Poslanik i izvjestilac CDU-a u Bundestagu za Bosnu i Hercegovinu smatra da, iako ima mnogo protivnika proširenju Unije, budućnost svih zemalja Zapadnog Balkana je upravo u EU, jer se nalaze u srcu Evrope.

Peter Beyer je ponovio snažnu podršku Njemačke eurointegracijskom procesu Bosne i Hercegovine, te zaštiti mira, stabilnosti i sigurnosti na ovom prostoru u cilju prosperitetnije budućnosti svih njenih građana.

Prihvati notifikacije