Magazin

Koju hranu treba izbjegavati tokom prehlade kako biste se brže izliječili

Važno je napomenuti da svaka osoba može drugačije reagovati na ove namirnice tokom upale.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Tokom prehlade preporučljivo je izbjegavati određene namirnice koje bi mogle pogoršati simptome ili negativno odraziti na imunološki sistem.

Evo nekoliko primjera:

Mliječni proizvodi

Mogu povećati proizvodnju sluzi zbog prisutnosti proteina zvanih kazeini koji uzrokuju oslobađanje histamina.

Kada se ti proteini probave, mogu uzrokovati povećanu proizvodnju sluzi u dišnim putovima, čineći sluz gušćom i težem za čišćenje.

Međutim, ne reagiraju svi ljudi na isti način i stoga ne iskuse svi povećanu proizvodnju sluzi nakon konzumiranja mliječnih proizvoda. Osjetljivost na mliječne proizvode razlikuje se od osobe do osobe.

Vruća ili začinjena hrana

Može iritirati već upaljeno grlo i pogoršati grlobolju.

Alkohol

Može dehidrirati tijelo i oslabiti imunološki sistem, usporavajući oporavak, piše Novi list.

Slatka hrana

Šećer može oslabiti vaš imunološki odgovor i hraniti štetne bakterije u vašem tijelu.

Pržena i masna hrana

Može biti teška za probavu i usporiti proces ozdravljenja.

Kafa

Pretjerana konzumacija kofeina može povećati tjeskobu, dehidraciju i ometati san, što je važno za oporavak.

Važno je napomenuti da svaka osoba može drugačije reagovati na ove namirnice tokom upale. Neki ih mogu dobro podnositi, dok drugi mogu primijetiti pogoršanje simptoma.

Općenito, preporučljivo je imati uravnoteženu prehranu, bogatu voćem, povrćem, nemasnim bjelančevinama i tekućinom kako biste pospješili izlječenje i opće dobro stanje tokom prehlade.

Ostali savjeti

Sjetite se da je prehrana važna za pomoć u procesu izlječenja prehlade, ali u svakom slučaju najbolje je potražiti liječnički savjet i farmakološke tretmane kada su potrebni.

Savjet je da se dovoljno odmarate, hidrirate i jedete uravnoteženu prehranu bogatu voćem i povrćem.