Život

Koje namirnice bi trebalo izbaciti iz ishrane ako imate visok holesterol

Gojaznost, visok krvni pritisak i visok nivo lošeg holesterola povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Tačnije, ako imate visok nivo lošeg (LDL) holesterola i nizak nivo dobrog (HDL) holesterola, trebalo bi da promijenite neke životne navike i obratite pažnju na ishranu.

Zato se preporučuje da se iz ishrane isključe namirnice koje podižu holesterol. Tu prije svega mislimo na keks, vafle, industrijske kolače i deserte koji sadrže hidrogenizovano ili djelimično hidrogenizovano biljno ulje ili mast. Kocke za supu, slane grickalice i pekarski proizvodi mogu da sadrže hidrogenizovane masti, pa je važno pažljivo pročitati deklaracije. Treba izbjegavati mesne proizvode, posebno mesne prerađevine, ali i žumanca, morske plodove i iznutrice.

Posljednja tri sadrže visok nivo holesterol.

Važno je jesti manje obroke, ne prejedati se i radije posegnuti za nezasićenim mastima koje dobro djeluju na cirkulatorni sistem. Zbog toga se preporučuju sjemenke, ovas i avokado. Na primjer, dva obroka koja uključuju ovas (ukupno 60 grama) mogu da smanje LDL holesterol za 5.63 odsto za šest nedjelja. Ali sa visokim holesterolom, još nekoliko namirnica je dobrodošlo, prenose Nezavisne novine.

Naravno, da biste držali holesterol pod kontrolom, trebalo bi redovno da vježbate i izbjegavate pušenje i alkohol.

Prihvati notifikacije