Svijet

KATASTROFA RUSIJE U UKRAJINI Putin donio najtežu odluku od početka rata koja bi mogla promijeniti sve

Udari projektila stalno dovode u opasnost civile, rekao je Sergej Surovikin, komandant združenih snaga ruske vojske

FOTO: KIJEV INDEPENDENT/TELEGRAM/SCREENSHOT
FOTO: KIJEV INDEPENDENT/TELEGRAM/SCREENSHOT

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio je na sastanku sa generalom Sergejem Surovikinim, komandantom združenih snaga u zoni specijalne vojne operacije, da ruska vojska treba da se povuče na lijevu obalu Dnjepra, prenio je Kijev independent.

“Izvršivši svestranu procjenu trenutne situacije, predlažemo da se organizuje odbrana na lijevoj obali reke Dnjepar. Znam da je to veoma teška odluka. Osim toga, dio snaga i sredstava će biti oslobođen i upotrebljen za aktivna dejstva, uključujući i ofanzive na drugim pravcima u zoni operacije“, rekao je Surovikin.

Šojgu je prihvatio ovaj predlog: “Počnite da povlačite snage, preduzmite sve mjere kako bi se osiguralo bezbjedno prebacivanje ljudstva, naoružanja i tehnike na drugu obalu Dnjepra”.

Komandant Združenih snaga ruske vojske je rekao da bi realizacija planova Kijeva da se stvori zona potapanja ispod Kahovske hidroelektrane mogla da dovede do opasnih posljedica.

„Potvrda za to su stalni raketni napadi na branu Kahovske hidroelektrane, kao i na kapije brane. Tako je 26. septembra izveden napad i oštećena je jedna od kapija brane“, rekao je Surovikin.

On je dodao da je intenzivno izlivanje rijeke preko brane Kijevske hidroelektrane i nizvodno od nje također razlog za brigu da će se rijeka izliti iz korita i potopiti okolna područja.

Ruska vojska uspješno odbija ukrajinske napade na Herson, ali oko 20 odsto projektila pogađa ciljeve. U tim uslovima grad i okolna naselja ne mogu da se snadbijevaju i da funkionišu, rekao je Surovikin.

Pročitajte još

„Uspješno odbijamo te napade. Oko 80 do 90 odsto raketa obaraju ruska sredstva protivvazdušne odbrane. Istovremeno do 20 odsto projektila ipak pogađa ciljeve. Inženjerske jedinice vojske praktično svakodnevno obnavljaju prelaze preko Dnjepra i preduzimaju mjere da oni ostanu funkcionalni“, rekao je Surovikin.

Prema njegovim riječima, udari projektila stalno dovode u opasnost civile.

„Protivnik neselektivno napada grad, moguća je upotreba zabranjenih metoda vođenja borbenih dejstava“, rekao je Surovikin.

On je dodao da je ukrajinska vojska dva puta granatirala prelaz preko Dnjepra u Hersonu, kojim su na drugu obalu grada prelezili civili, prenosi Kurir.

Prihvati notifikacije