Svijet

Američki Senat danas bi mogao odobriti ogromni paket za Ukrajinu: ‘Zadatak pred nama je hitan’

Američki Senat trebao bi u utorak glasati o velikom paketu pomoći za Ukrajinu, kojem se predviđa gotovo sigurno usvajanje budući da je Zastupnički dom nakon mjeseci natezanja odobrio pomoć uz široku dvostranačku potporu.

Američki Senat
FOTO: EPA

Vođa Demokrata u Senatu Chuck Schumer, čija stranka tijesno kontrolira taj dom Kongresa, rekao je u subotu da se “sada nazire kraj raspravi” o paketu pomoći i da je sporazum “određen” za glasanje u utorak.

“Zadatak koji je pred nama hitan je. Ponovno je na Senatu da ispiše historiju”, rekao je čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell.

Očekuje se da će konačni paket, koji predviđa vrtoglavih 95 milijardi dolara ukupne vojne pomoći američkim saveznicima, uključujući novac za Izrael i Tajvan uz 61 milijardu dolara namijenjenih Ukrajini, stići na stol predsjednika Joea Bidena na njegovo odobrenje do kraja sedmice.

Glasanje u Senatu trebalo bi proći glatko, bez suočavanja s kompliciranim pregovorima i nesuglasicama s kojima se nosio Zastupnički dom pod republikanskom kontrolom.

Biden je obećao ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom u telefonskom razgovoru u ponedjeljak da Kijev može očekivati ​​da će pomoć stići “brzo”, dok ne uspijevaju u dvogodišnjoj borbi protiv ruske invazije.

Ukrajinska vojska suočava se s velikim nedostatkom oružja i novih regruta dok Moskva vrši stalni pritisak s istoka.

Očekuje se da će se okolnosti pogoršati na prvim linijama fronta u nadolazećim sedmicama, a šef ukrajinske obavještajne službe Kirilo Budanov predviđa “prilično tešku situaciju” od sredine maja.

Osim novca za Ukrajinu, glasanje u utorak odlučit će i o 13 milijardi dolara za izraelski rat s Hamasom, više od 9 milijardi dolara za humanitarnu pomoć u Gazi i drugdje te o 8 milijardi dolara vojne podrške Tajvanu za suočavanje s Kinom.