Magazin

Kako regulisati probavu zdravim obrocima

Hrana za dobru probavu je ona bogata vlaknima, ali i vitaminima, mineralima i dobrim bakterijama, koje mogu da utiču na crijevnu mikrofloru, a samim tim i na osnovne funkcije probavnog sistema.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

U nastavku vam predstavljamo namirnice za dobru probavu koje, ako ih budete redovno konzumirali, mogu da vam pomognu i preduprede sve eventualne poteškoće sa ovim problemom.

Fermentisani mliječni proizvodi – broj jedan namirnice za probavu

Fermentisane namirnice poboljšavaju probavu, s obzirom na to da fermentacija hrane predstavlja nešto poput pred-varenja. To fermentisane proizvode čini lakšim za probavu i naša tijela lakše iz njih apsorbuju hranljive materije.

Fermentacija zapravo čini hranu više hranljivom. Osim toga, studije su pokazale da tradicionalno fermentisani mliječni proizvodi zapravo pružaju više vitamina nego konvencionalno ili čak više i od sirovog mlijeka.

Bademi – orašasti plodovi za vaše zdravlje

Bademi su puni zdravih masnoća, proteina i prehrambenih vlakana, no za dobru probavu najvažniji je visok postotak magnezijuma koje ti orašasti plodovi sadrže. Ovaj važan mineral neutralizuje kiselinu u želucu, ali i pomaže u kretanju stolice kroz crijeva. Za dobre rezultate dovoljno je pojesti šaku badema svaki dan.

Kupine – bobičasto voće bogato vlaknima

Kupine su bogate hranljivim vlaknima koja povećavaju obim stolice i pomažu u njenom laganom prolasku kroz probavni sistem. Uz to, hrane dobre bakterije u želucu i tako osiguravaju optimalnu probavu. Najbolje bi bilo da ih jedete ujutro uz jogurt ili ih dodate omiljenoj voćnoj salati.

Pomorandže – vitamin C u službi zdravlja

Ovaj moćni citrus trostruka je pretnja lenjoj probavi. Pre svega, vitamin C u pomorandži omekšava stolicu, hranljiva vlakna je povećavaju, a favonid naringenin deluje kao prirodni laksativ. Pomorandže možete da jedete kao zdravi međuobrok ili da u salate dodate komadiće svežeg ploda.

Šljive su prepune hranljivih vlakana

U 100 grama šljiva nalazi se oko 6 grama prehrambenih vlakana koji su važni za probavu, no sadrže i dihidroksifenil-isatin koja prirodno podstiče rad creva. Povrh svega, dobar su izvor i kalijuma (imaju čak dvostruko više tog minerala od banana) koji sprečava zatvor. Dodajte ih zobenoj kaši, voćnim salatama ili jogurtu.

Jabuke se mogu konzumirati i sirove i kuhane

Jabuke vam mogu pomoći u određenim slučajevima dijareje. To je zato što se one ponašaju kao agensi koji povećavaju zapremninu hrane, pomažući kretanje otpada kroz digestivni sistem onda kada imate zatvor i učvršćivanje stolice onda kada imate dijareju.

Jabuke su dobre za konstipaciju, ali takođe pomažu i kod podizanja energije. Konstipacija je jedan zlokobni krug, jer vas tera da budete manje aktivni, a vežbanje bi moglo da vam pomogne da imate redovnu stolicu.

Jabuke su sjajno voće koje možete jesti tokom cele godine, ali tokom hladnih zimskih meseci najbolje ih jesti kuvane, a ne sirove. Jabuke se beru tokom jeseni i tad je najbolje vreme da ih jedete sirove, naročito one koje su lokalno organski uzgajane.

Slatki krompir i svi njegovi benefiti

Ako ne znate kako regulisati probavu, jedno od rešenja neka bude slatki krompir. Jedna od najvećih koristi ovog povrća jeste ta što sadrži mnogo biljnih vlakana, što će vam definitivno pomoći sa konstipacijom, jer će se njima stvari u vašem stomaku pokrenuti onako kako bi inače trebale da se kreću.

Slatki krompir sadrži 4 grama vlakana u porciji veličine jedne šolje, što se prevodi kao desetina onoga što vam treba tokom celog dana. To je prilično dobra količina od preporučene dnevne količine i dovoljno veliki razlog zbog kog bi slatki krompir trebao da se nađe na Vašem redovnom meniju.

Slatki krompir je takođe odličan izvor i beta karotena, koje telo transformiše u vitamin A. Ovo je mnogo bolji izbor nego uzimanje suplemenata vitamina A, jer će telo tako iskoristiti ono što mu je potrebno, a ostalo će se bezbedno odstraniti, te nemate brige oko toga da ćete ga uneti i previše.

U pečenom neoguljenom krompiru takođe možete uživati i tako izvući vrlo slične koristi iz njega. Iako je slatki krompir mnogo bolja opcija, trebalo bi da se hranite izbalansirano i krompir može biti deo takve ishrane, čak i pored toga što je bogatiji skrobom u odnosu na slatki krompir.

Pasulj – odlična hrana za probavu

Pasulj je bogat hranljivim vlaknima, magnezijum i kalijumom, koji igraju ključnu ulogu u dobrom zdravlju probavnog sistema. Od pasulja možete skuvati ukusno varivo, ali ga možete dodati salatama ili ga poslužiti kao prilog nekom mesnom ili ribljem jelu.

Sočivo – ako ne znate kako poboljšati probavu neka ovo bude vaš izbor

Dodavanjem sočiva na vaš dnevni meni imate siguran način kojim ćete izbeći problem konstipacije. Ono je odličan izbor vlakana, vitamina i minerala i često se navodi kao namirnica koju odobravaju različiti režimi ishrane.

Sočivo je sjajno sporedno jelo, jer sadrži ugljeni-hidrat koji nazivamo “sporim šećerom”, a rangira se i prilično nisko po pitanju glikemijskog indeksa. Sočivo može pomoći da regulišete nivo šećera u krvi, a tako će vam pomoći da održite telesnu masu ili dođete do zdravije vrednosti telesne mase.

Priprema sočiva je lagana, radi se o jednostavnom kuvanju sočiva sve dok ono ne omekša do željene mekoće. Ostaje dobro i posle više dana, pa možete pripremiti veću količinu nego što vam je potrebna i tako ćete dobiti brzo rešenje za sporedno jelo kada vam ono zatreba.

Sočivo možda jeste sitno, ali je itekako moćno u mnogim stvarima, ne samo u pomoći kod konstipacije. Puno je bitnih mineralima poput kalijuma i gvožđa te njegovim konzumiranjem imate više od jednog benefita.

Slatki kukuruz – ukusna hrana za dobru probavu

I kukuruz će Vam pomoći kod zatvora zahvaljujući svom sadržaju biljnih vlakana. On takođe sadrži i vitamin C i minerale poput kalijuma i magnezijuma koji pomažu vašem telu u svakodnevnim procesima.

Bitno je da sagledate celu sliku i da shvatite povezanost između različitih sistema u telu te da ne gledate na problem zatvora kao problem koji se tiče isključivo sistema organa za varenje.

Najbolju opciju predstavlja organski uzgojen kukuruz, ukoliko želite da pomognete sebi sa konstipacijom. Ukoliko vas konzumiranje kukuruza čini nervoznim zato što ste videli kako nesvaren može proći kroz probavni trakt, ne brinite. To se događa zato što neka od zrna jednostavno ne sažvaćete dovoljno dobro, te tako ljuska ostaje netaknuta pa tako i celo zrno onda kada se nađe u stomaku.

Takođe se možete osloniti i na kokice. I kokice vam mogu pomoći sa zatvorom, sve dok su u pitanju samo čista zrna kukuruza koja su iskokana na suvo – bez ulja i soli i bez dodataka kao što su popularni prelivi ili puter i samo pomoću toplote mikrotalasne pećnice, recimo.

Braon pirinač – efikasniji od običnog pirinča

Ukoliko izbegavate pirinač zato što ste čuli da on uzrokuje zatvor, vreme je da u svoju ishranu uvedete braon pirinač. Ovo je neobrađena verzija pirinča, pirinač sa celim svojim zrnom. Integralna zrna vam mogu pomoći da održite redovnu stolicu i da tako i izbegnete epizode konstipacije.

Porcije braon pirinča veličine jedne šolje će vam obezbediti oko 3,5 g vlakana što je oko 14% od onoga što nam je preporučeno kao potrebni dnevni unos. Zadovoljavanje dnevne potrebe za vlaknima je bitan faktor ukoliko želite da sprečite konstipaciju.

Braon pirinač sadrži antioksidanse koje jednostavno ne možete naći u belom pirinču. To je zato što su belom pirinču oduzeli mnoge njegove sastavne delove, a potom su ga “ispolirali” do njegove bele boje. Ovaj proces obrade mu oduzima nutrijente koje on inače sadrži.

Artičoke – hrana za probavu koja će vam sigurno pomoći

Dodavanje artičoka u svoj regularni meni možete sebi pomoći da sprečite pojavu zatvora, jer i one sadrže vrlo mnogo vlakana. One su takođe pune i vitaminima kao što je vitamin C i mineralima poput magnezijuma, kalijuma i gvožđa.

Artičokama se pripisuje pomoć u svim vrstama poremećaja sistema organa za varenje pa tako i kod konstipacije. To je čini bitnim povrćem za jelo na regularnoj osnovi. Najbolje je kupiti ih sveže i pripremiti ih kao sporedno jelo.

Zeleno lisnato povrće – namirnice za probavu koje morate imati na svom jelovniku

Spanać, kelj i drugo zeleno lisnato povrće moćna su kombinacija prehrambenih vlakana, magnezijuma i kalijuma koji regulišu normalan rad probave. Jedite ih u salatama, sendvičima ili ih na kratko propržite s maslinovim uljem i belim lukom te ćete tako dobiti ukusan prilog jelu, poput ribe ili mesa.

Iako su sve navedene namirnice dobre za probavu, činjenica je da se regulisanje probave i postizanje ravnoteže organizma, najefikasnije postiže redovnim unosom probiotika. Prirodni probiotski jogurt Balans+ jedini je na tržištu koji je ozbiljnim kliničkim ispitivanjem dokazao svoje blagotvorno dejstvo na organizam i probavu.

Optimalna doza koja se preporučuje iznosi 500 g jogurta na dnevnom nivou, pa nema razloga da ne uživate u sjajnoj teksturi i ukusu Balans+ proizvoda svakodnevno!

Dovoljno je da popijete šolju uveče i ujutru i tako regulišete svoju probavu i dođete do dugo željene ravnoteže organizma. Uz to, fin ukus jogurta obogatiće svaki vaš doručak i večeru!