Magazin

Još uvijek kuhate tjesteninu u vodi? To vam je greška, postoji bolji način

Tjestenina je odavno osvojila svijet, ukusna je, raznovrsna i prije svega spasitelj u vremenskoj stisci, jer se sprema veoma brzo. Ali, ako je ipak kuhate u vodi, provjerite zašto pravite „grešku”.

tjestenina
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Uz veoma koristan trik u kuhanju, možete je pripremiti još brže, ali i ukusnije.

Umjesto da kuhate testeninu u vodi, sada možete da je kuhate u sosu. Ovo će vam uštedeti mnogo vremena – što je savršeno za one dane kada morate da pripremite nešto veoma brzo – a tjestenina će biti još bogatijeg ukusa.

Kuhajte testeninu u paradajz sosu

Pripremite sve za sos – možete koristiti paradajz iz konzerve, dodati bijeli luk, maslinovo ulje, bosiljak i sve ostalo od čega biste inače pravili domaći paradajz pire. Na kraju dodajte malo vode i naravno tjesteninu. Dovedite do ključanja, a zatim ostavite da kuha.

U početku će biti prilično vodenasta i neće izgledati baš ukusno, ali ne brinite, thestenina će upiti vodu, ostavljajući vam gust sos (za ovo će se pobrinuti skrob iz testenine) i zaista bogat ukus.

I još jedna dobra strana- zaprljat ćete samo jednu posudu.

Sos od parmezana i bijelog luka

Trebat će vam: jedan puter, 4 čena bijelog luka (sitno isjeckanog), 2 šolje pilećeg temeljca, 1 šolja mlijeka, 220 g testenine (npr. fetučini), so i biber po ukusu, rendani parmezan (po ukusu), svjež peršun.

Bijeli luk brzo propržite na puteru, zalijte temeljcem i mlekom, dodajte tjesteninu i posolite i pobiberite po ukusu. Pustite testeninu da provri, a zatim smanjite vatru i kuhajte dok se tjestenina ne skuha po vašem ukusu. Na kraju umiješajte parmezan i seckani peršun.

Pizza pasta

Potrebno vam je: Maslinovo ulje, kobasica, paprika, paradajz pire, origano, bosiljak, bijeli luk, tjestenina (npr. rotini), so i biber, mocarela i svjež peršun.

Kobasicu (ili bilo koje drugo meso po želji) sitno isjeckati i brzo propržiti, dodati sitno isjeckanu papriku, pržiti minut-dva, pa dodati paradajz, malo vode i na kraju u činiju dodati tjesteninu.

Kada tjestenina provri, smanjite vatru i kuhajte dok se tjestenina ne skuha. Na kraju umješati mocarelu i sjeckani peršun.

Ali, ako imate još malo vremena i volje: stavite tjesteninu u posudu za pečenje, pospite mocarelom i malo sitno seckane paprike i stavite u rernu na nekoliko minuta – da se sir otopi i malo pozlati. Možete pripremiti i bolonjez, sos od povrća, karbonaru…