Inšaspi, autorica bestselera poput Revolucija glukoze i Metode boginje glukoze, istakla je da je sirće izvrstan izbor za osobe koje žele da smanje nivo šećera u krvi, holesterol i visceralne masti, prenosi Miror.
Zašto je sirće zdravo?
– Sirće sadrži sirćetnu kiselinu koja stupa u interakciju sa vašim digestivnim enzimima kako bi smanjila porast glukoze u vašem obroku do 30 procenata bez ikakvog napora. Dakle, ako želite da isprobate veoma lak, ako ne i veoma ukusan trik, pokušajte i vidite kako ćete se osjećati – rekla je biohemičarka.
Ona preporučuje da ljudi pomješaju jednu kašiku bilo kog kuhinjskog sirćeta sa velikom čašom vode i konzumiraju je oko 10 minuta prije najvećeg obroka u danu.
Ovo može smanjiti porast glukoze iz hrane za čak 30 procenata. Nakon konzumiranja ovog napitka, Džesi navodi da ćete vjerovatno doživjeti niži skok šećera u krvi.
Ona takođe sugeriše da ćete možda doživjeti manje gladi, manje žudnje za hranom i manje umora.
Inšaspi je nastavila: „To može biti sirće koje imate kod kuće, bukvalno uzmite alkoholno sirće u svojoj kuhinji večeras, a ne sirće za čišćenje.“ Na pitanje da li je potrebno sirće razblažiti vodom, ona je naglasila da je to važno da ne šteti zubima. Upozorila je: „Vaš zubar neće biti srećan ako uzmete dozu sirćeta. To može oštetiti vašu zubnu gleđ.“
Sirće mnogi hvale zbog njegove sposobnosti da se bori protiv glukoze, insulina, masti na stomaku i holesterola. Deluje tako što privremeno blokira želučane enzime, što usporava ulazak glukoze u krvotok. Studije pokazuju da gutljaj razblaženog sirćeta može smanjiti skokove glukoze i insulina do 30 procenata.
Kako pomaže kod prejedanja?
Džesi je testirala svoja četiri glavna savjeta u jednomjesečnom ispitivanju sa 2.700 ljudi iz 110 zemalja, starosti od 20 do 70 godina.
Eksperiment je uključivao usvajanje jednog od njenih zdravih obroka svake nedelje tokom mjesec dana. To uključuje: konzumiranje slanog doručka tokom čitave četiri nedelje, konzumiranje sirćeta dnevno tokom tri nedelje, predjela od povrća dvije nedelje i šetnju posle obroka posljednje nedelje. Nevjerovatnih 90 odsto onih koji su učestvovali primjetilo je smanjenje žudnje za hranom i povećanje energije. Takođe su primjetili pozitivan uticaj na san, hormone, kožu, raspoloženje i kontrolu dijabetesa.