Magazin

Jedina namirnica koja momentalno ubija bakterije i viruse

Postoji mnogo dokaza koji ukazuju na antimikrobne osobine bijelog luka.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Bijeli luk kao lijek može potencijalno biti efikasan protiv bakterija kao što su Escherichia coli, Shigella, Salmonella i Proteus mirabilis.

Postoje dokazi da bijeli luk može iskorijeniti i Helicobacter pilori.

Bijeli luk takođe može da pruži antimikrobne aktivnosti protiv nekih sojeva bakterija rezistentnih na antibiotike. Ovo je, naravno, izuzetno važno, jer vidimo sve veći broj patogena koji postaju otporni na antibiotike.

Pomenuta Helicobacter pilori je sve više otporna na antibiotike. Mnogi sojevi bakterija izazivača tuberkuloze takođe postaju otporne na antibiotike, a postoje dokazi da bijeli luk može pomoći protiv ovih bakterija.

Druga studija je pokazala da je bijeli luk efikasan protiv streptomicin-rezistentnih sojeva Staphilococcus aureus.

Pored toga, zahvaljujući i svom antigljivičnom i antivirusnom dejstvu, bijeli luk može da se koristi i protiv gljivičnih, ali i virusnih infekcija.

Samo jedno čehno bijelog luka dnevno može donijeti ogroman napredak u vašem cjelokupnom zdravlju. Dva do tri čehna bijelog luka mogu da spriječe običnu prehladu.

Bijeli luk kao lijek uvijek treba konzumirati svež, u izgnječenom stanju ili ga jednostavno sami izgnječite zubima u ustima – kako bi otpustio svoje ljekovite sokove.

Međutim, konzumiranje previše bijelog luka i nije baš dobro jer može izazvati iritaciju u probavnom sistemu. Jedina mana je njegov oštar miris i ukus koji ostavlja loš zadah, ali osim toga – bijeli luk kao lijek je ogromna blagodet za čitavo čovječanstvo!

Kako bi neutralizirali negativne mirise možete jedno čehno progutati kao tabletu sa jogurtom, u svakom slučaju vodite računa da ne pretjerate!

Prihvati notifikacije