Magazin

Je li sigurno jesti krompir koji je počeo klijati?

Krompir treba čuvati na tamnom mjestu kako bi se spriječio razvoj klorofila, zbog kojeg može pozelenjeti.

Krompir
FOTO: ILUSTRACIJA/AGROKLUB.BA

Ponekad napravimo zalihe krompira, no uz najbolju volju ne uspijemo ih potrošiti, a oni počnu mijenjati izgled. Krompir može početi klijati ili se skupljati. Šta onda? Je li ga sigurno jesti?

Pročitajte još

Prema stručnjacima sa Sveučilišta u Illinoisu, bolje je biti oprezan i odbaciti smežurane krompire. Kod dužeg skladištenja, pogotovo ako uvjeti skladištenja nisu idealni, na primjer, na toplom mjestu, krompir počinje gubiti vlagu. Ovaj gubitak vlage dovodi do toga da koža postaje opuštena i naborana.

“U toplim uvjetima krompir može početi klijati, što je način na koji krompir pokušava rasti i razmnožavati se. Iako je to prirodan proces, jasan je pokazatelj da krompir nije u svom najboljem stanju za konzumaciju”, tvrde.

Konzumacija takvog krompira predstavlja zdravstveni rizik, napominju stručnjaci. Ističu da su vidljivi znakovi propadanja, poput skupljanja i klijanja, znakovi razvoja solanina, prirodnog toksina koji ga proizvodi.

Prema Healthlineu, solanin u malim količinama obično ne utječe na ljude, ali njegova koncentracija može značajno porasti u krompiru koji propada ili klija, što dovodi do rizika od trovanja solaninom.

Simptomi mogu varirati od gastrointestinalnih tegoba do težih reakcija, uključujući probleme sa srcem i živčanim sistemom, ovisno o unesenoj količini.