Magazin

Japanska dijeta dokazano smanjuje rizik od razvoja masne jetre

Japanska dijeta je prehrana bazirana uglavnom na cjelovitim namirnicama koje se sastoje od ribe, sirove i kuhane, zatim plodova mora i namirnica biljnog porijekla kao što su povrće kuhano na pari te soja.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Isto tako, ova vrsta prehrane bazira se na konzumaciji visokokvalitetne hrane i smanjenom unosu šećera, zasićenih masti i natrija. No najnovija studija otkrila je da provođenje japanske dijete također može znatno usporiti napredovanje nealkoholne masne jetre.

Kako objašnjavaju autori spomenute studije čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nutrients, a koji su pratili 136 osoba s dijagnosticiranim stanjem nealkoholne masne jetre, pacijenti su se tokom istraživanja strogo pridržavali 12 komponenti japanske prehrane. To su:

– miso juha

– krastavci

– proizvodi od soje

– žuto i zeleno povrće

– voće

– morski plodovi

– gljive

– alge

– zeleni čaj

– kafa

– govedina

– svinjetina

Kod ispitanika koji su konzumirali velike količine soje, morskih plodova i algi otkrivena je supresija progresije fibroze jetre. Istraživači su također pratili učinak prehrane na njihovu mišićnu masu i otkrili kako su ljudi koji su jeli više proizvoda od soje imali veću mišićnu masu nego prije početka same studije, a također su imali i znatno niže stope progresije fibroze.