Zdravlje

IZBJEGAVAJTE JE KOLIKO MOŽETE Evo kako sve prekomjerni unos soli utiče na vaš organizam

Unosimo je svakodnevno i ona je veoma bitna za normalno funkcionisanje organizma. Međutim, prevelik unos soli može imati prilično štetan uticaj na zdravlje.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Naime, u svijetu, zbog prevelikog unosa soli, godišnje umre preko 1.65 miliona ljudi.

U nastavku saznajte zašto bi bilo mudro da smanjite unos slane hrane.

Nadutost

Kada unesete previše soli u organizam, vaše tijelo počinje da zadržava višak tečnosti. Zauzvrat, ovaj višak tečnosti izaziva osjećaj (i izgled) nadutosti, s obzirom da u organizmu imate više tečnosti nego obično.

Vaš krvni pritisak “skače”

Višak tečnosti utiče na povećanje krvnog pritiska. So i krvni pritisak direktno su povezani – istraživanja pokazuju da što više soli se unosi u organizam to je i krvni pritisak viši.

Povećanje rizika od moždanog udara

Visok krvni pritisak, na čije nastajanje može uticati konstanto velik unos soli u organizam, povećava i rizik od moždanog udara.

Želja za još slanijom hranom

Tokom vremena, vaše nepce se privikava “slanosti”, što znači da vremenom možete početi unositi još slaniju hranu, bez da to i primijetite.

Zatajenje bubrega

Povišen krvni pritisak može dovesti do zatajenja bubrega, s obzirom da on “stavlja” dodatni pritisak na arterije koje vode do bubrega. Istraživanja su pokazala da su osobe sa hroničnim oboljenjem bubrega poboljšale funkcije bubrega nakon smanjenja unosa soli u organizam (jedan od razloga za to može biti i taj što su pomenute osobe i imale probleme s bubrezima upravo zbog prekomjernog unosa soli).

Slabljenje kognitivnih funkcija

Prilikom rasta krvnog pritiska može doći i do problema sa mozgom. Istraživanja povezuju prevelik unos soli i stil života koji uglavnom podrazumijeva sjedenje (kao što su kancelarijski poslovi) sa smanjenjem kognitivnih funkcija u starosti.

Povećan rizik od srčanih oboljenja

Visok unos soli direktno je povezan sa kardiovaskularnim oboljenjima. Pored toga, istraživanja pokazuju da je rizik od kardiovskularnih oboljenja duplo veći kod dijabetičara koji unose prevelike količine soli.