BiH

Hurtić se sastao s rukovodstvom USK-a i Bihaća te posjetio kamp 'Lipa'

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić održao je zajednički sastanak sa premijerom USK-a Mustafom Ružnićem, predsjedavajućim Skupštine tog kantona Jasminom Musićem i gradonačelnikom Bihaća Elvedinom Sedićem.

FOTO: MINISTARSTVO ZA LJUDSKA PRAVA I IZBJEGLICE BIH
FOTO: MINISTARSTVO ZA LJUDSKA PRAVA I IZBJEGLICE BIH

Hurtić je informisao sagovornike o budućim projektima i aktivnostima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, ističući grantove koji se odnose na infrastrukturu i romsku populaciju.

U saopćenju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice se navodi da je na sastanku razgovarano i o nastavku rješavanja stambene problematike raseljenih lica kroz implementaciju projekta Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa i projekta CEB II.

Hurtić je sagovornike upoznao i sa namjerama da se u budućnosti realizuje i projekat CEB III, nakon čijeg bi završetka bili zatvoreni svi kolektivni i alternativni centri u cijeloj državi.

Posebna pažnja posvećena je temi migrantske situacije u Bosni i Hercegovini s fokusom na Unsko-sanski kanton u kontekstu garantovanja ljudskih prava za osobe u pokretu. Naglašena je važnost jačanja sistema upravljanja migracijama kroz koordinaciju nadležnih državnih institucija, a domaćini su upoznali ministra sa problemima s kojima su se ovaj kanton i grad suočavali i trenutno suočavaju u pogledu migranata.

Ministar Hurtić je tokom dana posjetio i kamp “Lipa“, gdje je do jučer bilo smješteno više od 180 migranata iz nekoliko zemalja. Upoznao se sa organizacijom i načinom funkcionisanja kampa, te ukazao na važnost unapređenja rada, ali i generalnog poboljšanja upravljanja migracijama u našoj zemlji.

Prihvati notifikacije