Kultura

Historija Sarajeva kroz portrete na starim sarajevskim grobljima (FOTO)

Izložba “Portreti“, autora Mladena Pikulića bit će otvorena večeras u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine. Riječ je o fotografskom opusu koji je nastao na nadgrobnim spomenicima starih sarajevskih groblja.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović kazala je da su u toj instituciji prepoznali dobru ideju fotografa Mladena Pikulića koji je odlučio da se bavi fotografisanjem i potragom za portretima na nadgrobnim spomenicima.

“To je u jednom historijskom trenutku postala moda, više građanske klase, da stavlja na nadgrobne spomenike i vlastite fotografije i portrete”, kazala je Hašimbegović.

Ona je rekla da je Pikulić obišao sarajevska groblja i napravio cijeli niz fotografija .Jedan cijeli opus koji se odnosi na portrete ličnosti, od nepoznatih ljudi do do nekih znamenitih ličnosti.

Hašimbegović je istakla da je ova izložba i primjer kako se otkrivanjem portreta otkriva i priča jedne epohe istorije Sarajeva, te otkrivaju moda i način života tog vremena.

Na izložbi se nalaze portreti ličnosti koje nose mađarska, jevrejska, njemačka, češka i italijanska imena te svjedoče o kulturnoj raznolikosti stanovnika Sarajeva i njegovom bogatom kulturno-historijskom naslijeđu.

FOTO: FENA
FOTO: FENA
FOTO: FENA
FOTO: FENA
FOTO: FENA
FOTO: FENA
FOTO: FENA
FOTO: FENA

Za Mladena Pikulića, autora izložbe, fotografije sa nadgrobnih spomenika su mjesto potrage za vlastitim identitetom.

Pikulić je izjavio da je na ideju došao nakon čitanja knjige ‘Rod’ Miljenka Jergovića, gdje on opisuje ljude i vrijeme prije Prvog svjetskog rata, te ljude koji su došli iz raznih zemalja u Sarajevo da žive tu u Sarajevu i da ga grade.

On je kazao da je i njegova majka češkog porijekla.

“Jednostavno to je gradska autobiografija, ako bi se tako moglo reči. A ujedno i moja privatna biografija o tom nekom životu o kojem mi je mama pričala kao djetetu”, kazao je Pikulić.

Fotografije, kako navodi Pikulić, snimane su na gradskim grobljima Sveti Josip. Sveti Mihovil, Svetu Marko, znači na grobljima na kojima postoje fotografije.

Kako je Pikulić kazao tu se nalaze fotografije i spomenici od perioda Austrougarske i dalje.