Kultura

Povodom Dana bosanske pismenosti otvorena izložba o životu i djelu Ćamila Sijarića (FOTO)

Dan bosanske pismenosti obilježava se 29. avgusta, na dan kad je 1189. godine izdana Povelja bana Kulina, temeljno važni spomenik pismenosti na bosanskom jeziku.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Obilježavanje Dana bosanske pismenosti utemeljila je Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” 2019. godine, na 830. godišnjicu Povelje bana Kulina, s ciljem afirmiranja pismenosti na bosanskom jeziku i njene stoljećima duge tradicije, kao i bosanskog jezika uopće.

Kako ističe Sanjin Kodrić, historičar bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti i kulture, teoretičar književnosti i kulture i redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, uz izložbu “Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti”, koja je dosad prikazana u brojnim gradovima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” ove godine Dan bosanske pismenosti obilježila je između ostalog, i izložbom o životu i djelu Ćamila Sijarića, jednog od najznačajnijih pisaca na bosanskom jeziku, koju realizira u saradnji s Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Izložba je otvorena u Galeriji Preporod u ulici Maršala Tita 54.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Prihvati notifikacije