Kultura

Nagrada Međunarodnom centru za mir za unapređenje izdavaštva i kulturne razmjene u regionu

Na 18. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja koji je održan od 10. do 17. maja, Međunarodni centar za mir (IPC) dobio je Nagradu za doprinos unapređenja izdavaštva i kulturne razmjene u regionu.

Ibrahim Spahić
FOTO: BOSNAINFO

U obrazloženju Žirija istaknuto je da IPC svojim izdanjima i djelovanjem unapređuje izdavačku djelatnost i razvija uspješnu međunarodnu i regionalnu saradnju u svim oblastima stvaralaštva.

Pročitajte još

Predsjednik IPC-a Ibrahim Spahić izjavio je da su autori i čitaoci razlog djelovanja Centra ističući posebno značaj  objavljivanja izabranih djela Danila Kiša kao rezultat saradnje izdavača u regiji i  činjenicu da je neposredni učesnik utemeljenja i organizovanja i Podgoričkog sajma prije dvije decenije.

Na nedavno održanom 35. Sarajevskom sajmu knjiga, kao i na Podgoričkom sajmu, dva žirija su dodijelila posebna  priznanjema za djelo “Starine Bosne”, slikara i istoričara umjetnosti Đoke Mazalića, a koju je priredila Dragana Tomašević, u izdanju SPKD “Prosvjeta” Sarajevo.

– Simbolički to znači da se vrhunska djela, autori i izdavači poštuju neovisno o sastavu žirija i to najbolje govori i o značaju izdavaštva – zaključio je Spahić.