Kolumne

HISTORIJA BALKANSKE MUZIKE KROZ PJESME Kopao sam dubok zdenac

Pjesmu "Kopao sam bunar dubok" napisali su Ukrajinci, a u Srbiju je stigla prije sto dvadeset godina.

FOTO: ILUSTRACIJA/MUZIKA
FOTO: ILUSTRACIJA/MUZIKA
Ilustracija

Pjesmu “Kopav Kopav krinichenjku Kopav, kopav krinichenjku” autora O. Stadnika obradio je I. Timko. Bio je posebno popularan među Rusinima u Srbiji.

Ova zajednica je poznata i po popularizaciji pjesme “Aj ruše kose curo imaš”, koja se kao narodna pjesma pušta u Izraelu, Rusiji, Srbiji itd.

Motiv koji se provlači kroz tekst ove pjesme o mladiću koji je prevaren i čija se draga udaje za drugoga, mnogo je puta korišten u tekstovima domaćih pjesama, primjerice Balaševićeve „Jesen stiže, Dunjo moja“ ili „ Ona noć kad si se udavala” Jasenka Houre.

Hiperborejski nomadski narodi koji su preko ruskih i ukrajinskih stepa stigli do plodnih ravnica Mađarske, Rumunjske i Srbije često su u svadbenim običajima izražavali svoje emocije do maksimuma. Najveća sreća ili najveća tuga mogla je zadesiti muškarca na vjenčanju ovisno o tome je li žena, odnosno mladenka, bila njegova ili neka druga. Kopanje „Dubokog bunara“ može imati i svoje psihoanalitičko tumačenje u „Tumačenju snova“ Sigmunda Freuda i znači razotkrivanje Edipovog kompleksa.

Kopao sam dubok zdenac

Kopao sam dubok zdenacGodinu il’ dveLjubio sam devojčicuOd godinu pre-e

Ej žalim žalimBice meni žao žaoUzeće je drugi,Uzeće je moja biti neće

Ej žalim žalimBiće meni žao žaoUzeće je drugi,Uzeće jeMoja biti neće

Udade se nevjernica, Ode za drugoogaA ja osta’ neoženjen, Za života svooogaSad sa moga zdenca vodu, piju orloviiMoju dragu odvedoše, tuđi svatoviii