BiH

Helez primio vrhovnog zapovjednika savezničkih snaga za Evropu generala Cavolija

Ministar Helez je istaknuo da je suradnja s NATO-om ključna za razvoj OS BiH.

FOTO: MINISTARSTVO OBRANE BIH
FOTO: MINISTARSTVO OBRANE BIH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenicima ministra Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem, primio je u službeni posjet NATO-ovog vrhovnog zapovjednika savezničkih snaga za Europu (SACEUR) i zapovjednika Europskog zapovjedništva Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država (USEUCOM) generala Christophera Cavolija. Razgovaralo se o putu BiH ka euroatlantskim integracijama i bilateralnoj vojnoj suradnji BiH i SAD.

Sastanku su nazočili zamjenik načelnika stožera Vrhovnog zapovjedništva savezničkih snaga u Europi (SHAPE) i ujedno operativni zapovjednik operacije Europske unije „Althea“ u BiH general-pukovnik Hubert Cottereau, zamjenica veleposlanika SAD-a u BiH Deborah Mennuti, zapovjednica NATO Stožera Sarajevo brigadni general Pamela McGaha, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, pomoćnici ministra obrane BiH Zoran Šajinović i Dženan Redžo, šefovi kabineta ministra obrane BiH i zamjenika te ostali suradnici.

General Cavoli čestitao je domaćinima Dan Oružanih snaga BiH te istaknuo da će NATO, ali i SAD, i dalje biti predani jačanju kapaciteta OS BiH. On je naglasio da je došao u posjet MO i OS BiH da bi dao znak ohrabrenja da se nastavi s reformama i daljem razvijanju operativnih sposobnosti i interoperabilnosti s NATO-om. Pri tome je ponudio pomoć s njegove strane, kao visoki vojni dužnosnik NATO-a, ali i kao zapovjednik američkih snaga u Europi.

Ministar Helez je istaknuo da je suradnja s NATO-om ključna za razvoj OS BiH, ali i čuvanje mira i stabilnosti u BiH, u zajedništvu sa snagama EUFOR-a u BiH. Naglasio je sa su SAD partner broj jedan Bosni i Hercegovini na putu ka euroatlantskim integracijama.

On je predstavio generalu Cavoliju najvažnije aktivnosti i planove za dalji razvoj OS BiH. Podsjetio je i na ideju da demineri OS BiH, kao vodeći stručnjaci za uklanjanje mina u regiji, budu spremni predvoditi buduće razminiranje Ukrajine, kad se za to steknu uvjeti.

Zamjenik ministra Galić je naglasio ulogu SAD-a, kao strateškog partnerstva BiH još od početaka djelovanja OS BiH pa sve do danas. On je naglasio da je svaka daljnja potpora američkih oružanih snaga dobrodošla za jačanje postrojbi OS BiH, da bi se još bolje razvila njihova otpornost na različite suvremene prijetnje.

Zamjenik ministra Goganović je izrazio zadovoljstvo što je nastavljena misija EUFOR-a u BiH. On je pohvalio suradnju BiH s NATO-om, ali izrazio i žaljenje što Predsjedništvo BiH u proteklom periodu nije odobrilo plan vježbi koji je podrazumijevao i vježbu OS BiH s NATO-om i Vojskom Srbije. Naglasio je da bi takve aktivnosti pozitivno utjecale na razvoj dobrosusjedskih odnosa te mir i stabilnost u regiji. Nakon sastanka dva izaslanstva, ministar Helez i general Cavoli su održali kratki sastanak – licem u lice. Uslijedio je sastanak izaslanstva s generalom Cavolijem, na čelu s predstavnicima Zajedničkog stožera OS BiH, koje je predvodio načelnik general-pukovnik Senad Mašović sa zamjenicima načelnika general-bojnicima Gojkom Kneževićem i Ivicom Jerkićem. Govorili su o detaljima daljeg razvoja interoperabilnosti OS BiH sa snagama NATO-a, kao i međusobnoj suradnji na aktivnostima vojska-vojsci – saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH.

Prihvati notifikacije