BiH

Helez odgovorio: "Da ne bi bilo Smajić rek'o, Forto, rek'o, mi u Ministarstvu u potpunosti nadgledamo nebo"

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez izjavio je danas u Sarajevu da prvi put u historiji Bosne i Hercegovine imamo nadzor neba.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

“Svaki avion, svaka letjelica bilo koje vrste koja uđe u BiH, mi u Ministarstvu odbrane, u našem Centru vidimo to i u potpunosti nadgledamo nebo”, istaknuo je Helez.

On je ovo kazao odgovarajući na novinarsko pitanje da prokomentira izjavu delegata u Domu naroda PSBiH Džemala Smajića da “ne kontrolišemo svoje nebo i time ne ostvarujemo svoj puni suverenitet u vazdušnom prostoru“.

“Da ne bi bilo Smajić rekao nešto, ministar Helez ili ministar Forto rekli nešto drugo, pozivam vas da dođete u naš Centar i da to sve skupa pogledamo”, kazao je Helez.

Pročitajte još

Dodao je da su u fazi dogovora sa Sjedinjenim Američkim Državama, “da dobijemo dva primarna radara, koji su jako skupi i da u potpunosti kontrolišemo svu sliku neba, nevezano za civilne radare”.

Ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto je kazao da Smajić i “svi koji pominju ovu temu kao neku kontraverznu temu u BiH” javnost zbunjuju time što ne pojašnjavaju šta je civilna kontrola neba, a šta je vojna kontrola neba.

“Stalno se pominje suverenitet, narušavanje suvereniteta, kontrola neba itd. Za suverenitet neba je zaduženo Ministarstvo odbrane. Upravo je ministar Helez rekao kako, po prvi put, od jučer Ministarstvo odbrane potpuno kontroliše, ima punu sliku u razmjeni informacija sa svim civilnim i vojnim radarima koji pokrivaju naše nebo”, naveo je Forto.