BiH

Dobra vijest iz Ministarstva odbrane: BiH i NATO usaglasili važan dokument

Delegacije Ministarstva odbrane BiH i NATO-a usaglasile su prijedlog teksta dokumenta "Procjena Procesa planiranja i revizije BiH 2022", saopšteno je iz Ministarstva.

FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH

Oni su rekli da je delegacija Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, predvođena pomoćnikom ministra odbrane za međunarodnu suradnju Zoranom Šajinovićem, učestvovala na radnom sastanku na temu Procjena Procesa planiranja i revizije (PARP) BiH 2022, koji je održan 10. novembra 2023. godine u Sjedištu NATO-a u Bruxellesu, saopšteno je.

Svrha radnog sastanka je, kako je rečeno, bila da se kroz multinacionalne konzultacije predstavnika NATO članica, pozvanih partnerskih zemalјa i BiH izvrši procjena procesa PARP-a BiH za proteklo razdoblje. Procjenom se predstavlja i trenutni status provođenja planova i napredak BiH u oblasti reforme obrane, transformacije OS BiH, obuke, vježbi i operacija u kojima su učestvovali pripadnici OS BiH.

“Krajnji cilј sastanka je bio usvajanje teksta dokumenta, koji će u konačnoj verziji biti upućen na odobrenje ambasadorima – stalnim predstavnicima zemalјa članica NATO-a. Izaslanstvo BiH je zahvalilo članicama NATO-a za bezrezervnu potporu i suradnju u proteklom razdoblju te je prenesena informacija o statusu provedbe prihvaćenih obveza, kao i napretka i provedbi NATO partnerstva”, saopšteno je.

Predstavnici zemalјa članica NATO-a i partnerskih zemalјa naglasili su dobru saradnju s BiH, prepoznali napredak BiH u provođenju partnerskih cilјeva te podržali i ohrabrili BiH u nastavku reforme odbrane.

U izaslanstvu BiH bili su i otpravnik poslova u Misiji BiH pri NATO-u Goran Pranjić, šef vojnog dijela Misije BiH pri NATO brigadir Edin Fako sa zamjenikom brigadirom Darijom Pajićem te saradnici pukovnici Nebojša Stajić i pukovnik Edin Ahmetović.