BiH

FZO RS-a finansira senzore za djecu koja boluju od dijabetesa tip 1

Senzore za kontinuirano mjerenje šećera za djecu do 18 godina koja boluju od dijabetesa tip 1 ubuduće će finansirati Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, saopšteno je iz FZO.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Iz FZO RS-a navode da se od 26. augusta počinju primjenjivati izmjene Pravilnika o uslovima i postupku za obezbjeđivanje medicinskih sredstava, a kojim su senzori uvršteni u medicinska sredstva koja finansira obavezno zdravstveno osiguranje.

– Senzori, pored toga što omogućavaju bezbolno mjerenje šećera bez bockanja, korisnicima, odnosno roditeljima, olakšavaju da praćenjem podataka o nivou šećera u stvarnom vremenu kontinuirano upravljaju dijabetesom i po potrebi pravovremeno reaguju. Ovo medicinsko sredstvo umnogome olakšava život oboljelima i njihovim porodicama, a naročito je značajno za najmlađe pacijente koji samostalno ne mogu da prepoznaju simptome hipoglikemije – ističu iz FZO.

Kako je predviđeno Pravilnikom, Fond će finansirati senzore za očitavanje kontinuiranog mjerenja šećera koji traju sedam dana, kao i senzore koji traju 14 dana, u zavisnosti koji senzori budu preporučeni pacijentima.

Kada su u pitanju senzori koji se koriste sedam dana, Fond će finansirati 52 senzora godišnje po osiguraniku, odnosno 26 komada godišnje senzora koji se koriste 14 dana, navodi se u saopštenju.

– Napominjemo da, uprkos uvođenju senzora, djeca će uz senzore i dalje imati pravo i na određen broj trakica za mjerenje šećera u krvi, što inače nije praksa u drugim zemljama koje finansiraju senzore, jer u tim slučajevima obično ne finansiraju i trakice – poručuju iz FZO.

Pravo na senzore za kontinuirano mjerenje šećera u krvi djeca oboljela od dijabetesa tip 1 do 18 godina ostvarivaće na osnovu prijedloga specijaliste pedijatra endokrinologa, koji uz prijedlog izdaje i nalog i to za šestomjesečne potrebe.

– Na osnovu tog prijedloga i zahtjeva osiguranika, FZO Republike Srpske će donositi rješenje, a nalog će se realizovati u apotekama. Takođe, na osnovu analize tržišta i razgovora sa predstavnicima pacijenata, formirana je i cijena za ovo medicinsko sredstvo, vodeći računa da osiguranici u okviru definisane cijene mogu da dobiju odgovarajući senzor, bez doplate. Dakle, FZO će u potpunosti finansirati ovo medicinsko sredstvo, budući da su djeca do 18 godina oslobođena plaćanja participacije – navode iz FZO.

U slučaju da u apotekama sa kojima FZO Republike Srpske ima potpisane ugovore pacijenti ne uspiju da ostvare pravo na senzore koji su im preporučeni, zbog eventualnih problema sa snabdjevenošću apoteka senzorima, biće omogućene refundacije troškova ovog medicinskog sredstva, ističe se u saopštenju.

– Podsjećamo da je u BiH registrovano nekoliko vrsta senzora, ali očekujemo da će uvrštavanjem ovog medicinskog sredstva u prava osiguranika, rasti zainteresovanost i drugih proizvođača da svoje aparate registruju i u BiH, čime bi se omogućila bolja dostupnost i veći izbor senzora za pacijente – podsjećaju iz FZO Republike Srpske.

Iz FZO podsjećaju i da Fond za oboljele od dijabetesa u potpunosti finansira inzulin, trakice za mjerenje šećera, lancete, špriceve, igle, aparate za brzo određivanje glukoze u krvi, određen broj inzulinskih pumpi, te potrošne materijala za inzulinske pumpe.

– Oboljeli od dijabetesa su oslobođeni plaćanja participacije kod liječenja osnovne bolesti i komplikacija. Uvrštavanjem senzora u prava osiguranika učinjen je još jedan značajan iskorak u pravima iz zdravstvenog osiguranja oboljelih od dijabetesa, kojim se znatno unapređuje zdravstvena zaštita i poboljšava kvalitet života djece oboljele od dijabetesa tip 1, ali i njihovih roditelja – naglašavaju iz FZO.

Iz FZO Republike Srpske zahvaljuju predstavnicima udruženja pacijenata koji su u proteklom periodu intenzivno sarađivali sa Fondom i koji su svojim iskustvima i sugestijama dali značajan doprinos uvođenju senzora u prava koja finansira FZO.

Prihvati notifikacije