Magazin

Suptilna promjena na koži mogla bi da bude rani simptom dijabetesa

Dijabetes je ozbiljna bolest koja uzrokuje previsoku razinu šećera u krvi. Iako se ne zna točan uzrok dijabetesa tipa 1, među pacijentima koji imaju tip 2, uzroci su često povezani s čimbenicima kao što su prekomjerna tjelesna težina i nedovoljna tjelovježba. Međutim, može biti i posljedica genetike.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Kao i kod svakog drugog stanja, najvažnije je što prije uočiti simptome i potražiti liječničku pomoć. Simptomi su ponekad očiti, ali dijabetes, koji se naziva tihim ubojicom, ponekad je karakteriziran suptilnim simptomima.

Prema dr. Maksimu Mukansu, često zanemaren pokazatelj potencijalnog preddijabetesa ili dijabetesa su promjene na koži.

“Mnogi ljudi ne shvaćaju da određena stanja kože mogu biti povezana s temeljnim problemima, kao što je inzulinska rezistencija, što je obilježje predijabetesa i dijabetesa tipa 2”, rekao je liječnik.

Dr. Mukans istaknuo je da je uobičajeni simptom povezan s dijabetesom tamnjenje kože na određenim područjima, osobito oko vrata, pazuha i prepona. Taj znak ukazuje na inzulinsku rezistenciju i može se pojaviti prije nego što se razvije dijabetes.

“To nije samo kozmetički problem, nego potencijalna crvena zastavica za temeljnu metaboličku disfunkciju”, objasnio je dr. Mukans.

Osim tamnih mrlja na koži, ostali simptomi dijabetesa su učestalo mokrenje, neobjašnjiv gubitak težine ili debljanje, umor i slabost, zamagljen vid te sporo zacjeljivanje rana.