Magazin

Pet simptoma dijabetesa koje ne smijemo ignorisati, tvrdi farmaceut

Nakon desetljeća rada na području dijabetesa, Phillips se razočarao u tradicionalne lijekove, primijetivši da su njegovi pacijenti sve teži i bolesniji.

FOTO: PLIVA ZDRAVLJE
FOTO: PLIVA ZDRAVLJE
Ilustracija

S obzirom na to da broj oboljelih od predijabetesa vrtoglavo raste, farmaceut Graham Phillips, koji ima više od 35 godina iskustva, zalaže se za proaktivan pristup zdravlju, prenosi Index.

Nakon desetljeća rada na tom području, Phillips se razočarao u tradicionalne lijekove, primijetivši da su njegovi pacijenti sve teži i bolesniji, dok lijekovi samo prikrivaju njihove probleme umjesto da ih liječe.

Posvećen je pomaganju ljudima da izgube kilograme, preokrenu predijabetes i zaustave dijabetes tipa 2. Smatra da su prilagođavanje načina života vrlo važne, ali da bismo ih prakticirali, prvo je ključno uočiti znakove upozorenja ovog stanja, prenosi Index.hr.

Stoga je podijelio pet simptoma dijabetesa koje ne bismo smjeli ignorisati.

Omjer struka i visine: Prema Phillipsu, značajna mjera zdravlja je omjer struka i visine: “Ako je obim vašeg struka veći od polovine vaše visine, mogli biti u opasnosti od dijabetesa”, rekao je za The Mirror.

Imate prekomjernu tjelesnu težinu, ali ste stalno gladni: Phillips tvrdi da kada su razine inzulina visoke, tijelo učinkovito pohranjuje zalihe masti, što ih čini teže dostupnima za upotrebu. To može dovesti do debljanja.

Akantoza i/ili tragovi na koži: Stanja kože kao što su akantoza (tamne mrlje na koži) pa čak i kožni tragovi ukazuju na prikrivene metaboličke probleme.

Simptomi metaboličkog sindroma: Znakove poput čak i blago povišenog krvnog pritiska, povišenog nivoa šećera u krvi, viška tjelesne masnoće, posebno oko struka i abnormalne razine holesterola, ne smijemo zanemariti. To mogu biti znakovi da razvijamo metabolički sindrom koji povećava rizik dijabetesa.

Razdražljivost zbog gladi: Ovo ponašanje može ukazivati na nagle promjene razine šećera u krvi, što može biti posljedica neuravnotežene prehrane.

Graham je naglasio važnost obraćanja pažnje na ove znakove upozorenja i poduzimanja proaktivnih koraka prema zdravijem načinu života. “Rano uočavanje ovih znakova upozorenja može značajno uticati na zaustavljanje dijabetesa i produženje ukupnog životnog vijeka”, zaključio je Phillips.