Magazin

Francuskinje su najzgodnije žene, a ovo jedu svako za doručak

Francuskinje su oduvijek bile sinonim za eleganciju, sofisticiranost i ljepotu življenja.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
ilustracija

Dok se i sami često suočavamo sa ubrzanim tempom svakodnevice, francuski pristup životu predstavlja neku vrstu umjetnosti u kojoj su uživanje u svakom trenutku i promišljeni izbori ključ ravnoteže.

Pored mode i ljepote, fitness i životne navike Francuskinja otkrivaju potpuno novi svijet u kojem možemo pronaći nove ideje, piše slovenački Elle.

A ako želite poboljšati rutine, krenite sa prvom, najvažnijom i obaveznom, a to je prehrana. Posebnu pažnju posvetite prvom obroku u danu – doručku, prenosi Faktor.

Naravno da ne doručkuju sve Francuskinje na isti način i da tradicionalni doručak u Francuskoj definitivno nije isti za sve. Međutim, određena pravila postoje. Idemo redom.

Tipičan francuski doručak nije obilan obrok za stolom i sastoji se od jednostavnih sastojaka, piše slovenački Elle.

Doručak u Francuskoj je često sladak, a ne slan. Zamislite tostirani integralni hljeb i džem sa visokim udjelom voća ili obavezno pecivo koje je tamo dovedeno do perfekcije.

U Francuskoj se obično ne doručkuju pržena jaja ili omlet, a jaja se češće jedu kao kasniji obrok.

Pročitajte još

Evo šta se najčešće doručkuje u Francuskoj:

Peciva kao što su kroasani s čokoladom

Kroasan sa maslacem je jednostavno početna tačka svakog doručka u Francuskoj. Parižanke će ga kupiti u svojoj omiljenoj pekari, a zatim uživati u šoljici kafe s mlijekom ili svježe cijeđenom soku od narandže ili grejpfruta.

Francuski tost

Kada Francuskinje prave tost, to je nešto drugačije od onoga na šta smo navikli. Francuski tost je sladak. Recept je sljedeći: kriška hljeba se potopi u miks mlijeka i jaja u šta se doda i prstohvat cimeta i šećera, a potom se prži na kockici maslaca za autentičan francuski ukus.

Niskokalorični jogurt i/ili komad svježeg voća

Jedna od dijetalnih verzija doručka u Francuskoj se svodi na šoljicu niskokalorijskog (grčkog) jogurta u koji se dodaje svježe sezonsko voće ili bobice (pune antioksidansa).