Magazin

Evo zbog čega ne biste trebali spavati s mokrom kosom

Ako navečer ne stignete osušiti kosu, nemojte je prati.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Evo zbog čega ne biste smjeli spavati s mokrom kosom

Nije rijetkost da se prije spavanja na brzinu otuširamo i pri tome operemo kosu. Frizuru ćemo ionako napraviti ujutro, stoga nije problem da idemo spavati s mokrom kosom. Ili?

Postoje brojni razlozi zbog kojih ne biste trebali spavati s mokrom kosom. Prvenstveno su oni zdravstvene prirode, stoga idući put obavezno osušite kosu ili pranje ostavite kada imate vremena.

Lakše hvatamo prehladu

Mnogi smatraju kako je ovo mit. Zapravo nije problem mokra kosa kao takva, no često ljudi spavaju s otvorenim prozorom, što posebno tokom hladnijih mjeseci, može voditi ka pothlađivanjem, a to utiče na slabljenje imuniteta.

Ako spavate na leđima ili trbuhu trebali biste izbjegavati spavanje s mokrom kosom. Naime, mokra kosa hladi vrat, ramena i gornji dio leđa (ovisno o dužini vaše kose), a u kombinaciji s otvorenom prozorom, rizikujemo da se ujutro probudimo s ukočenim vratom.

Da, dobro ste pročitali. Naše vlasi su izuzetno osjetljive, a svako šamponiranje ih oslabljuje. Ako još spavate s mokrom kosom, dugoročno gledano oštećujete vlasi. Naime, morka kosa je osjetljiva, a tokom noći dolazi do dodatnog trenja o jastučnicu, prenosi Novilist.hr