Svijet

Evo kolike su plate njemačkim vojnicima

Osim vojnika, u Bundeswehru postoje brojni civilni zaposlenici jer svatko ko radi u Bundeswehru nije nužno i vojnik. Više od 81.000 od oko 265.000 pripadnika Bundeswehra odlučilo se za civilnu karijeru.

FOTO: ILUSTRACIJA/INDEX.HR/SHUTTERSTOCK
FOTO: ILUSTRACIJA/INDEX.HR/SHUTTERSTOCK

Plaća za vojnike i državne službenike proizlaze iz državnih propisa o plaćama. Plaća se inicijalno temelji na osnovnoj plaći dodijeljenog čina ili dužnosti koja se raspoređuje u platnu skupinu. Uz osnovnu plaću, u Bundeswehru postoje razni dodaci i bonusi za uspješnost, piše Fenix Magazin.

Obiteljski doplatak se isplaćuje u 2 nivoa, ovisno o obiteljskoj situaciji primatelja plaće, primjerice za djecu s pravom na dječji doplatak ili za osobe u braku, prenosi index.hr.

Svako ko također preuzme određene zadatke u Bundeswehru i pogođen je teškim radnim uvjetima, uz svoju osnovnu plaću dobiva naknadu za rad i/ili otežane poslove. Naknade za posao postoje, primjerice, za vojnike na vojnim rukovodećim položajima, u pomorskom sektoru, za državne službenike i vojnike kao osoblje kontrole zračnog prometa ili u medicinskom sektoru. Naknade za rad u teškim uvjetima isplaćuju se, primjerice, osobama koje rade kao ronioci, rukuju streljivom i eksplozivima ili za rad u nepovoljnom ili promjenjivom vremenu.

Osim plaće zarađene u Njemačkoj, priznaju se neoporezive plaće zarađene u inozemstvu. Uz to, plaća se nadopunjuje posebnim naknadama.

Plaćaju li vojnici porez?

Plaća vojnika oslobođena je doprinosa za socijalno i penziono osiguranje, ali se odbija klasični porez na plaću. Osim toga, vojnici su dužni podnijeti poreznu prijavu, za razliku od mnogih drugih zaposlenika. To je zbog činjenice da se za izračun poreza na plaće koristi penzioni paušalni iznos od 1900 eura godišnje ili 158.33 eura mjesečno. Ova paušalna stopa odražava doprinose za zdravstveno osiguranje i osiguranje za dugotrajnu njegu.

Međutim, medicinska skrb tokom službe osigurava se tzv. besplatnom medicinskom skrbi i obvezna je. Sukladno tome, vojnici nemaju mogućnost ugovaranja privatnog zdravstvenog osiguranja. Međutim, za razliku od aktivnosti u civilnom svijetu rada, zdravstveno osiguranje za vojnike ne uključuje osiguranje za dugotrajnu njegu. Budući da je ono obvezno, vojnici moraju sami platiti osiguranje za njegu. Međutim, doprinos za osiguranje dugotrajne njege obično je ispod procijenjenih 158.33 eura, navode njemački mediji.

Načelno, međutim, to ne mora nužno značiti da vojnici moraju platiti zaostale poreze jer u svojoj poreznoj prijavi mogu tražiti odbijanje raznih troškova, uključujući: putne troškove do kasarne, troškove vanjskih aktivnosti, troškove dodatnog obroka, troškove vezane uz dohodak za zajednički smještaj ili troškove selidbe.

Koliko zarađuje vojnik u Bundeswehru?

Zbog raznih dodataka na osnovnu plaću, teško je navesti očekivanu plaću. Sama osnovna plaća definirana je platnim razredima koji su uređeni njemačkim zakonom o plaćama.

Osnovna plaća ovisi o činu i razini iskustva vojnika. Što je neko dulje u službi, to je veća plaća, koja se može nadopuniti dodacima. Početna plaća za dragovoljno služenje vojnog roka u domovinskoj sigurnosti, primjerice, iznosi oko 1400 eura neto.

Nema inozemnih zadataka, a dužina aktivnosti može se slobodno odabrati između 7 i 23 mjeseca. Ako se karijera u Bundeswehru nastavi, mogu se dobiti viši činovi, ovisno o školi i stručnom obrazovanju.

Po završetku punog školovanja, vojnik može, primjerice, postati dio tima kao padobranac, vojni policajac ili oficir za sigurnost aviona. Vojnici u Bundeswehru općenito mogu očekivati ​​plaću između oko 3904 i 4967 eura, prenosi Fenix.

Primjeri raspona bruto plaća za različite činove na mjesečnoj razini:

Narednik cca 2594-3299 euraPoručnik cca 3447-4385 euraStožerni oficir cca 5387-6852 euraGeneral cca 12.928-16.445 eur