Svijet

Njemačka planira da ima najbolje opremljenu vojnu diviziju među evropskim NATO saveznicama

Njemačka je uvjerena da će imati najbolje opremljenu vojnu diviziju među evropskim NATO saveznicama 2025. godine, izjavio je za Reuters zapovjednnik vojske Alfons Mais, dok se zemlje bore da osposobe svoje trupe nakon ruske invazije na Ukrajinu.

FOTO: DW
FOTO: DW

Berlin trenutno nema nijednu borbeno spremnu diviziju, vojnu jedinicu koja broji više od 20.000 vojnika. Cilj mu je da prva od tri divizije bude operativna do 2025. godine, a druga će uslijediti 2027. godine.

– Veoma sam optimističan da ćemo to (odjel za 2025.) završiti – kazao je Mais Reutersu u intervjuu objavljenom u ponedjeljak, dodajući da će odjel u početku imati 80 do 90 posto potrebnog osoblja i da su planovi dogovoreni s NATO-om.

General-pukovnik je rekao da će Njemačka prvo obezbijediti dvije mehanizirane brigade, kasnije jednu – lakše naoružanu – srednju brigadu, a zatim će biti pojačana holandskom brigadom. Brigada ima oko 5.000 vojnika.

– To će biti dovoljno dobro. Bt iće dovoljno, u svakom slučaju, da doprinesemo najbolje opremljenoj diviziji svih evropskih NATO partnera 2025. To je barem naš zajednički cilj s našim holandskim partnerima – rekao je Mais. 

Divizije su glavni organizacijski elementi kopnenih snaga koji bi bili potrebni za rješavanje sukoba s ravnopravnim protivnikom.

Zapadne zemlje se bore da obnove i ponovo opreme svoje divizije nakon što su decenijama provredenim u manjim ratovima u Iraku ili Afganistanu bile zanemarene, rastavljene i lišene oružja i municije.

Mais je priznao da će biti ambiciozno snabdijevati diviziju dovoljnom municijom do 2025. godine u vrijeme kada zapadne zemlje isporučuju ogromne količine granata Kijevu, dodatno smanjujući zalihe koje su ozbiljno smanjene od kraja Hladnog rata.

– Ako požurimo da šaljemo municiju u Ukrajinu, sami je nećemo imati na raspolaganju dok ne stignu nova naređenja. Ne možete kupiti municiju u radnji “uradi sam”, proizvodne mogućnosti smanjile su se u proteklih 30 godina – kazao je.

Vojni načelnik izjavio da je to problem s kojim se suočavaju svi partneri u NATO-u.

– Podrška Ukrajini sada je, međutim, važnija od uspostave podjele, kako je naglasio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg – dodao je.

Što se tiče druge njemačke divizije koja bi trebala biti spremna za borbu 2027. godine, Mais je rekao da njeno potpuno opremanje u velikoj mjeri ovisi o dolasku kupovina iz specijalnog fonda od 100 milijardi eura koji se materijalizuje na nivou trupa.

U velikoj promjeni politike, njemački kancelar Olaf Scholz najavio je “Zeitenwende” (istorijsku prekretnicu) nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. i osnivanje specijalnog fonda za modernizaciju njemačke vojske koja pati od višedecenijskog finansijskog zanemarivanja.