Svijet

Njemačkoj vojsci nedostaje oprema i osoblje

Njemačkoj vojsci i dalje nedostaje opreme i osoblja uprkos posebnom fondu od 100 milijardi eura koji je uspostavljen nakon izbijanja rata u Ukrajini, izjavila je u utorak parlamentarna povjerenica za oružane snage.

Njemačka zastava
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

U svom godišnjem izvještaju za 2023., povjerenica Eva Hoegl kazala je da je promjena politike “Zeitenwende” na pravom putu s ukupnim obimom od 47 milijardi eura u projektima nabavki koje je odobrio donji dom parlamenta, Bundestag.

Pročitajte još

Kancelar Olaf Scholz je 27. februara 2022. godine, samo nekoliko dana nakon ruske invazije na Ukrajinu, najavio Zeitenwende, novu eru odlučnije vanjske politike podržane većom vojnom potrošnjom.

U okviru Zeitenwendea, i kao prvi korak za vraćanje vojske u stanje nakon višedecenijskog Hladnog rata, Njemačka je osnovala fond za kupovinu modernog oružja i obećala da će dostići cilj NATO-a da potroši najmanje dva posto nacionalnog BDP-a za vojsku od 2024.

– Uprkos izuzetnim naporima, ostaje da se kaže da su značajna poboljšanja u ljudstvu, opremi i infrastrukturi još daleki cilj u drugoj godini Zeitenwendea – kazala je Hoegl, koja je zagovornik prava vojnika.

Hoegl je dodala da se njemačka vojska suočava s “ogromnim kadrovskim problemom”, s ciljem povećanja broja vojnika na 203.000 do 2031. sa sadašnjih 181.000, koji je teško postići.

– Što se tiče opreme, Bundeswehr još nije u potpunosti operativan – dodala je Hoegl, navodeći nedostatak municije, manjih predmeta, poput naočala za noćno osmatranje i opreme poput tenkova i sistema protivzračne odbrane, prenosi Reuters.