Magazin

Evo kako osušiti mobitel nakon što padne u vodu

Bilo da vam je mobitel pao u jezero dok ste ga snimali ili ste zaboravili da vam je u džepu, pa je pao u WC, rezultat je isti: mobitel je smočen. Iako je ova situacija nezavidna i prilično stresna, postoje koraci koje možete poduzeti da spasite svoj uređaj ili barem spriječite veća oštećenja.

FOTO: GUMENJACI.COM
FOTO: GUMENJACI.COM
Ilustracija

Prvo što trebate napraviti je izvaditi ga iz vode što je brže moguće. Odmah ga isključite, a zatim obrišite suhom krpom. Iako je primamljivo uključiti ga i provjeriti radi li sve, suzdržite se. Možete ga dodatno oštetiti. Dakle, neka bude ugašen dok se ne osuši.

Ako vaš uređaj to dozvoljava, izvadite bateriju. Izvadite i SIM karticu.

Mobitel lagano protresite kako bi voda izašla iz svih utora, poput onog za slušalice i za punjenje. Nastavite ga brisati. Nemojte koristiti sprej za ispuhivanje jer, ako niste 100% sigurni što radite, vodu biste mogli utjerali dublje u mobitel.

Mobitel ostavite na prozračnom mjestu 24-48 sati, savjetuje Angi. Za to ga vrijeme ne palite i ne punite. Pazite da su svi utori otvoreni, odnosno da je protok zraka moguć, kao i istjecanje vode. Za to ćete mobitel trebati položiti ukoso. Nakon nekoliko sati primijetit ćete kako voda polako izlazi.

Nipošto ga nemojte stavljati u rižu kako ne biste prouzročili još veću štetu. Apple je nedavno upozorio na opasnost ove prakse.

Nakon 48 sati slobodno provjerite u kakvom je stanju mobitel. Pali li se normalno, može li se puniti, je li kamera u redu, rade li slušalice itd. Ako bilo što od navedenog nije u redu, obratite se servisu. Cijena popravka ovisit će o šteti na uređaju te o tome koje je dijelove potrebno zamijeniti.

U svakom bismo vam slučaju savjetovali da ga odnesete barem na pregled koji je u mnogim servisima besplatan. Znat ćete na čemu ste te ćete izbjeći moguća iznenađenja, prenosi Index.

Prihvati notifikacije