IT

Evo kako je nastala najpoznatija kompjuterska pozadina svih vremena

Iako su mnogi ubjeđeni da je čuvena fotografija dorađena ili čak potpuno vještačka, to ni približno nije tačno. Ovo je priča o tome kako je nastala najpoznatija kompjuterska pozadina svih vremena.

FOTO: TWITTER/SHANER BANER
FOTO: TWITTER/SHANER BANER

Charles O’Rear rođen je 1941. i više od 25 godina je radio kao fotograf za časopis National Geographic. Od 1978. njegovo interesovanje se usmjerava na vinogradarstvo i proizvodnju vina, pa je fotografije na ovu temu snimao širom svijeta.

Iako se cijelog života bavi fotografijom, svoju najčuveniju fotografiju nije uslikao u toku planiranog snimanja, već sasvim slučajno. Dok se vozio autoputem 121 u Kaliforniji, Charles je odlučio da siđe s puta i fotografiše prizor o kojem je često razmišljao.

Nekoliko godina kasnije, kompanija Microsoft isplatila mu je pozamašnu sumu za ovu fotografiju, ali O’Rear nikada nije otkrio o kojoj je cifri riječ. Fotografija je takva kakva jeste zahvaljujući kombinaciji Fuji filma, sa pojačanim bojama i odlične optike fotoaparata koji je O’Rear tada koristio.

Cijenu fotografije nije mogao da odredi sam, pa mu je Microsoft poslao avionsku kartu da dođe u centralu kako bi o tome pregovarali.

Fotografija se na XP sistemu prikazuje od 2001. godine, a svakodnevno ju je posmatralo više od milijardu ljudi.

Dugo godina se vodila polemika o mjestu nastanka ove fotografije – Irska, Francuska i Novi Zeland predstavljali su moguće lokacije, da bi nagađanjima došao kraj kada je kompanija Microsoft otkrila godinama čuvanu tajnu na Youtubeu.

Pejzaž zelene livade, plavog neba i tek nekoliko oblaka nalazi se zapravo u Kaliforniji, u okrugu Napa.

“Snimljena je blizu moje kuće, dok sam išao u posjetu djevojci, sjeverno od San Franciska. Dan je jednostavno bio takav. Fotografija nije dorađena u Photoshopu. Trava je bila savršena i sunce je sijalo. Na nebu nije bilo nijednog oblačka, ali dok sam parkirao i postavio fotoaparat, oblaci su se pojavili”, rekao je Charles.

Kasnije je čuveno mjesto nastanke fotografije pretvoreno u vinograd, a fotografija koja je uslikana poslije više od decenije na istom tom mjestu gdje je snimljena, pokazuje sasvim drugačiji prizor.