Kolumne

Zašto uzorati i posijati?

Prvo je pitanje. Zašto uzorati i posijati? Kako ili na koji način to uraditi ? Pitanje i odgovori nas podsjećaju na 50 i 60 godine 20 vijeka. Prije 70 ili 60 godina.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

To pamte oni koji su u životnoj dobi 65 +. Danas je to pitanje aktuelno. Oni, kojima nije izblijedila slika orača sa rukama na plugu koji vuku volovi i konji, to dobro znaju. Znaju šta je težačka žuljevita ruka i znoj.

Blagodati smo cijenili u kukuruznom i pšeničnom brašnu. Proha, proja, kruh, hljeb. Uz to je bilo i svega drugog. Svaka njiva je bila obrađena. Sve pokošeno .Čak i pored puta. Bila je kriza ali nije bilo gladi. Mnogi pamte trumanova jaja i unhrino mlijeko u prahu. Pamtimo školske kuhinje , četvt bijelog hljeba i šolju mlijeka. I kada pamtima onda se pitamo šta danas kazati.

U stvari ništa se ne može kazati. Kome? Nikome. U stvari ima. U silnim mionima i milijardama koje se troše. Nemamo svoje hrane. Sve uvozimo. Sve kupujemo.

Nema se računa. Nikoga nema u selima. Krava nema. Ljudi rijetko. Sve pusto. Odgovor postoji. Jednostavan je. Kako kome. U stvari kazo ili ne kazo džabe je. Odgovor ima u referatima. U praksi odgovora nema. Zato me sve ovo u zimsko vrijeme podsjeća na idilu. Svi na snijeg, nema zime. Zar bi bilo ružno reći da idemo svi na njive. Reći da se sve uzore i nagnoji. Da sve rodi i da se preuzme i plati. Da se sve proda u narodnim trgovinama uz narodne cijene. Kome ? Svima? Oni kojih je sram da dobiju paket ili kupe u narodnoj trgovine neka idu u trgovačke lance.

Zar je država kokuz pa ne može izdvojiti godišnje milijardu KM da napuni svoje narodne trgovine sa narodnom robom. Ne samo sa prehrambenom robom. Nego svojim ogrevom i strujom. Zato bi priča o svjetskom poretku bila šuplja. Priča o državnoj imovini bi se zaboravila. Bila bi državna razvojna banka koja bi finansirala diljem Semberije, Posavine, Lijevče polja, doline Spreče i Bosne, tople i sunčane Hercegovine. Diljem Bosne i Hercegovine.

Ova priča je naša. Lokalna. Sve eko. Čisto. Zdravo. I na kraju pravo. Naravno bez zagađivača. Bez tajkuna i kriminalaca. Narodna vlast.