Region

EU ukorio Kosovo i Srbiju, pozivajući ih da smire tenzije

Rukovodstvo Evropske unije ukorilo je danas i Kosovo i Srbiju, pozivajući ih da smire tenzije i pokažu “evropsko ponašanje“.

FOTO: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
FOTO: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Govoreći na brifingu Evropske komisije, Peter Stano, vodeći portparol EU vanjske politike, potvrdio je da je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell primio zajedničko pismo američkih i evropskih parlamentaraca u kojima se traži promjena politike EU-a prema Kosovu i Srbiji.

Stano je kazao da je EU, kao institucija, fasilitator dijaloga Beograda i Prištine i da 27 zemalja članica EU-a moraju da donesu jednoglasnu odluku o promjeni kursa politike bloka.

“Od juna, EU je primijenio privremene mjere protiv Vlade Kosova zbog nesposobnosti da se počne ponašati na evropski način i da preduzme značajne korake za deeskalaciju“, rekao je Stano.

Istakao je da blok očekuje da obje strane pokažu evropsko ponašanje ako žele u EU.

Ranije ove nedelje, grupa poslanika iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i zemalja EU-a, uključujući predsjednike vanjskopolitičkih odbora, zahtijevala je da EU izvrši veći pritisak na Srbiju u cilju normalizacije odnosa sa Kosovom.

Taj potez uslijedio je nakon što je blok uveo privremene mjere protiv Kosova u junu nakon što su tenzije na sjeveru Kosova visoko porasle poslije općinskih izbora u aprilu.

Visoki zvaničnici Kosova i Srbije, uključujući najviše lidere Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića, održali su nekoliko rundi razgovora u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Pokrenut 2011. godine, mehanizam ima za cilj normalizaciju odnosa i pronalaženje obostrano prihvatljivog rješenja sporova u okviru pravno obavezujućeg sporazuma.

Prihvati notifikacije